ZETApress

hírportál

Flyboys ? égi lovagok

1916-ot írunk. Már majdnem két éve dúl az I. Világháború. A nyugati fronton a brit és francia szövetséges erők megerősítették lövészárkaikat a németekkel szemben, milliók estek áldozatul. Az Egyesült Államok továbbra is kitart a semlegesség mellett, és elszigetelt marad, arra hivatkozva, hadd vívják meg az európaiak a saját harcukat. Ennek ellenére számos amerikai utazott Európába, hogy a Szövetségeseket segítse, derül ki a feliratos amerikai-francia játékfilm ismertetéséből.

Ezen önkéntesek ? a világ első vadászpilótái – megalakítják saját csapatukat, a híres La Fayette osztagot, hogy felvegyék a harcot a sokkal jobban felszerelt németekkel. A fiatal pilóták más-más okból és családi háttérrel kerültek a háború kellős közepébe. Akad köztük elszegényedett arisztokrata, arizonai farmer, dúsgazdag bankárcsemete, szerencselovag, múltja elől menekülő, unatkozó szépfiú is. Közös bennük, hogy nagyon fiatalok és vakmerőek, a végsőkig elszántak. Blaine Rawlings (James Franco) is eleinte eszmékért harcol, de miután megismerkedik a gyönyörű francia lánnyal, Luciennel, minden megváltozik. A hirtelen támadt szerelem miatt már konkrét célért küzd. Meg akarja védeni kedvesét, és életben akar maradni.

A fiúk többségének csak a kiábrándulás jut. Le kell számolniuk a hősies háború illúziójával, a valóság borzalmai minden képzeletüket felülmúlják. A Thenault kapitány (Jean Reno) vezette rövid kiképzésen szembesülniük kell azzal a ténnyel, hogy itt egy pilóta várható élettartama: legfeljebb három-hat hét? Az ádáz, megrázó és pusztító légi háborút rendkívül látványos fényképezés és lenyűgöző alakítások teszik hitelessé.

A 139 perces romantikus akcifilm rendezője Tony Bill, a főszerepeket James Franco, Martin Henderson, David Ellison, Jennifer Decker és Jean Reno játsza. Eredeti címe Flyboys volt, s a film az idén készült el. Forgalmazza a Budapest Film 16 kópiával. Bemutató november 2-án lesz a 12 éven felüli korosztálynak. A hang DTS, SDDS, Dolby Digital technikával készült.

Szóljon hozzá!