ZETApress

hírportál

Szemrevaló 2014-ben is!

Szeptember 25-e és október 3-a között a Svájci Nagykövetség, az Osztrák Kulturális Fórum és a Goethe Intézet immár harmadik alkalommal hozza el közösen a budapesti Művész moziba a német nyelvterület legújabb filmjeinek legjavát, köztük számos díjnyertes alkotást ? eredeti nyelven, magyar felirattal vagy hangalámondással ? tudtuk meg Tamás Dorkától.

Új filmek Ausztriából, Svájcból és Németországból. 14 nagyjátékfilmet és 4 dokumentumfilmet láthat majd a közönség, idén először pedig egy kisebb válogatást bemutatva Szegeden és Pécsett is lesz Szemrevaló! A fesztivál keretében több film alkotója ellátogat majd hazánkba. Szeptember 25-én 19 órakor a 2014-es Berlinale egyik versenyfilmje, a Világok között (Zwischen Welten) nyitja meg a Művész moziban az idei Szemrevalót. Ez az erőteljes film egy nem mindennapi barátság történetét mondja el a válság sújtotta Afganisztánban. A vetítés után a közönség találkozhat a film főszereplőjével, napjaink egyik legismertebb német színészével, Ronald Zehrfelddel, aki egyébként a fesztivál egyik másik alkotásában, a 2013-as Zürichi Filmfesztiválon a legjobb német nyelvű játékfilm díját elnyert Elborult világban (Finsterworld) is feltűnik majd.

A Szemrevalón 4 dokumentumfilmet és 14 német nyelvű nagyjátékfilmet láthat majd a közönség, utóbbiak között tematikus blokkok segítik a tájékozódást. Az első filmhármas a heimatfilm és a western műfaját értelmezi újra, a Wildat Heart hőseit megérinti a szerelem. Intim titkokra derül fény a Családi kör filmjeiben, míg a Cérnaszálon szereplői az életben maradásért küzdenek. Az idei fesztivál egyik különlegessége a Mozinet forgalmazásában látható Viktória ? A zürichi expressz (Viktoria ? A Tale of Grace and Greed) című svájci alkotás, melynek főhőse a mély-szegénységben élő, budapesti cigány lány, aki a gyors meggazdagodás reményében vonatra száll, hogy prostituáltként próbáljon szerencsét Zürichben. A filmben emlékezetes alakítást nyújt Stefanovics Angéla és Nagy Zsolt. A fesztivál vendége lesz a rendező, Men Lareida, Maros Anna forgatókönyvíró és a film női főszereplője, Farkas Franciska, akik a szeptember 27-i vetítés után közönségtalálkozót tartanak.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=gb2Wv8lg_FM[/youtube]

Szeptember 30-án este 7-kor A portás én vagyok (Der Goalie bin ig) című film fut majd, amely 2014-ben a legjobb film, a legjobb főszereplő, a legjobb forgatókönyv és a legjobb filmzene Svájci Filmdíját is elnyerte. Ernst egy év börtön után visszatér a kisvárosba, ahol felnőtt. Új életet akar kezdeni, drogok nélkül. Pedro Lenz berni dialektusban írt regényének megfilmesítése a szavak hatalmáról és szépségéről szól. A vetítés után a nézők beszélgethetnek az íróval és Sabine Boss rendezőnővel.

A Szemrevalót október 3-án a Sötét völgy (Das finstere Tal) című osztrák film ? Ausztria idei Oscar-nevezettje ? zárja majd, mely az idei Német Filmdíjon 8 kategóriában nyert, továbbá elvitte a Diagonale ? Osztrák Filmfesztivál Legjobb operatőr díját is. Thomas Willmann azonos című sikerkönyvének filmváltozata ? melynek egyik főszereplője a Rex felügyelőből ismertté vált Tobias Moretti ? egy rendhagyó western és egy sodró erejű dráma virtuóz keveréke. A vetítés után a film rendezőjével, Andreas Prochaskával találkozhat a hazai közönség.

Budapesten szeptember 11-étől a Művész moziban, elővételben 950 forintos áron már vásárolhatók jegyek a Szemrevalóra. Négy jegy egy időben történő megváltása esetén a jegyek ára csupán 800 forint. Idén először egy kisebb válogatást bemutatva Szegeden és Pécsett is lesz Szemrevaló, a szegedi Belvárosi moziban szeptember 29-e és október 3-a között, a pécsi Művészetek és Irodalom Házában pedig október 1-je és 10-e között zajlanak a vetítések!

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Ma indul a Szemrevaló | ZETApress

Szóljon hozzá!