ZETApress

hírportál

Marcellét beválogatták

Káin gyermekeiÚjabb kiemelkedő magyar filmes siker: a legjobbak között a Káin gyermekei San Sebastianban! Gerő Marcell: Káin gyermekei című dokumentumfilmjét beválogatták a világ egyik legrangosabb A-kategóriás filmes mustrájára, a szeptember 19-27-i 62. San Sebastian Filmfesztiválra ? tudtuk meg Balogh Mátétól.

A fesztivál fiatal tehetségeket bemutató New Directors szekciójának programjában főleg játékfilmekkel együtt versenyez a Káin gyermekei. San Sebastianban több mint 10 éve nem volt magyar film, legutóbb Pálfi György: Hukkle című nagy sikerű alkotása mutatkozott itt be 2002-ben. A Káin gyermekei Monory Mész András: Bebukottak című dokumentumfilmjének (1985, Balázs Béla Stúdió) gyilkosságért elítélt fiatalkorú szereplőinek felkutatására és megszólaltatására vállalkozik. Gerő Marcell rendező és László Sára társszerző-producer 2010-ben látta először a ’80-as évek betiltott alkotását, melyben büntetésüket töltő fiatalok nyíltan mesélnek a börtönélet kegyetlen hétköznapjairól, elkövetett bűneikről és a szabadulás utáni tervekről.

? Döbbenetes hatással volt ránk az az ellentét, ami a megszólaló kamaszok nyílt arca, tiszta tekintete, higgadt és összeszedett beszéde, illetve az előadott kegyetlen tartalom között feszül. Beszélgetéseink újra és újra annak találgatása felé kanyarodtak vissza, hogy vajon mi lehet ezekkel a srácokkal ma. Az első pillanattól kezdve világos volt, hogy ha sikerül felkutatnunk a szereplőket, akkor az ő harminc éven átívelő történetük révén az emberi létet alapjaiban érintő kérdésekhez jutunk ? fejtette ki Gerő Marcell.

A filmötlet megfogalmazása után közel két éves kutatómunka következett, melynek eredményeképp az alkotók sikerrel jutottak a Bebukottak szereplőinek nyomára. Gerő Marcell így fogalmazta meg a forgatás kezdeti szakaszában szerzett élményeit: ? Mindig drámai hatású volt a Bebukottakból ismert kamasz tekintetét fölfedezni egy ötvenhez közelítő, sokat megélt szempárban. Ezt a hatást a Káin gyermekei is használja. A későbbi forgatási napokon aztán már nem az eltelt évtizedek arcon hagyott nyomaival foglalkoztam, hanem a szereplővel, aki bizalmat szavazott nekem és hajlandó volt beavatni életének, sorsának megrázó részleteibe ? mondta.

A hazai közönség a világpremiert követően elsőként az HBO csatornáján láthatja majd a filmet ősszel. A magyar?francia koprodukcióban készült film producere László Sára, Jacques Bidou és Mariann Dumoulin. Az alkotás a Campfilm, a JBA Production és az Arte France gyártásában, az HBO Europe koprodukciójában jött létre. További támogatók: Magyarországi Filmszakmai Adókedvezmény, Radio Télévison Suisse, CNC, az Európai Unió MEDIA Programja, PROCIREP, ANGOA.

A Campfilm korábbi filmjei számos hazai (Budoku, Aranyszem Operatőr Fesztivál, Magyar Filmkritikusok Díja, Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál, Verzio Dokumentumfilm Fesztivál) és nemzetközi filmfesztiválon (Cannes ? Rendezők Kéthete, Rotterdam IFF, Krakkó IFF) szerepeltek sikerrel. A cég gyártásában készült többek között a Két világ közt, a Lágy eső, a Felsőbb parancs és a Másik Magyarország című film. Gerő Marcell rendező 2007-ben diplomázott a Színház- és Filmművészeti Egyetem rendező szakán Szász János osztályában. A Kócos című diplomafilmje világszerte sikerrel szerepelt. A Campfilm egyik alapítója, a diploma megszerzése óta producerként dolgozik ? a Káin gyermekei az első egész estés rendezői munkája.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Káin gyermekei az HBO-n | ZETApress

Szóljon hozzá!