ZETApress

hírportál

Ausztrál a legjobb BUSHO

A föld alattunkAusztrál rövidfilm nyerte a kedden megkezdődött 5. BUSHO Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál fődíját. Tegnap este 7 órakor hirdették ki az 5. BUdapest SHOrt Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál díjait. Szerdától péntekig 94 versenyfilmet nézett végig az öttagú nemzetközi zsűri, melynek magyar tagja Enyedi Ildikó volt.

A film egy gyermek lelkének nehezen megközelíthető mélységét tárja fel fegyelmezett, visszafogott és nagyon pontos érzékenységgel megfogalmazott filmnyelven ? fogalmaz a zsűri indoklásában. Az Arany BUSHO díjat, ami a szobor és az ajándékcsomag mellett az OKM ezer eurós pénzdíjával is jár, az ausztrál Rene Hernandez nyerte az Alattunk a föld (Ground Beneath) című filmjéért.

Az Ezüst BUSHO díjat Clement Michel: Bébi című filmje nyerte. Ebben a filmben egy átlagember megpróbáltatásait kísérhetjük végig 17 percen keresztül, aki lassan felismeri, hogy az apaság új dimenziókat nyit életében. Idén is lett dobogós helyezés a rövidfilm fesztiválon. Az Ezüst BUSHO díjat egy régebbi rövidfilm, Gayer Zoltán és Molnár Péter: Karusszel rítus című filmje nyerte el.

Az 5. BUSHO további díjai

A BUSHO fesztivál minden évben különdíjat ad annak a stúdiónak, aki a legjobb válogatást küldte a fesztiválra. Idén a Legjobb válogatás BUSHO díját a szerbiai Zlini Filmiskola kapta. A BUSHO fesztiválnak idén több vidéki helyszíne is volt, ezek közül Magyarkanizsa díja M. Tóth Géza: Mama, míg Szolnok díja Varga Márk Péter: Belső Ablak című munkája.

A legjobb kísérleti kisjátékfilm BIF: Tíz. Legjobb animációs film Michal Socka: Csajszi. A legjobb forgatókönyv Khen Shalem: Úton Tel-Aviv felé. A legjobb alakítás díját Heinz W. Krückeberg kapta az Esti dal című filmben nyújtott játékáért. A Duna Televízió díja László Gábor: Neked még megvan? A legjobb ötlet Carlos Talamanca: Viktor és a Gép. A legjobb vígjáték Pálfi György: Ász.

Szóljon hozzá!