ZETApress

hírportál

Borgman-szobor dedikálással

Borgman-plakátA Borgman című, a Cannes-i versenyprogramban bemutatott holland film egy héttel az országos bemutató előtt, április 17-én, Nagycsütörtök este látható először Magyarországon a Művész moziban. A nyilvános premier előtti vetítésen a 16 éven felüli résztvevőknek a szervezők más izgalmakat is tartogatnak ? tudtuk meg sajtósaiktól.

Már 18 órakor, a 19 órakor kezdődő vetítés előtt a filmet forgalmazó Mozinet Kft. vezetője leleplezi a bemutató alkalmából készült hollandkertész-szobrot, az alkotást készítő Kótai Móna társaságában. 18:10-től 19 óráig pedig a Borgman magyar plakátját rajzoló Merényi Grafitember Dániel, a Napirajz alkotója dedikálja a film plakátjait. A jegyek a Teréz körúti Művész mozi pénztárában, illetve a weboldalán vásárolhatók meg. A mozi minden jegy mellé egy dedikálható plakátot, illetve egy zacskó cementet ad ajándékba. A Borgman április 24-től látható a hazai mozikban.

Borgman

A 113 perces színes, holland-belga film Hollandia 2014-es Oscar-nevezettje. Rendező és forgatókönyvíró: Alex van Warmerdam. Producer: Marc van Warmerdam. Zene: Vincent van Warmerdam. Fényképezte: Tom Erisman. Vágó: Job ter Burg. Főszereplők: Jan Bijvoet, Hadewych Minis, Jeroen Perceval, Alex van Warmerdam. Gyártó: Angel Films, Epidemic, Graniet Film BV. Magyarországon forgalmazza a Mozinet Kft.

Az utóbbi évek legsötétebb humorú filmjében a gonosz egyenesen a föld alól érkezik, a csavargó Borgman (Jan Bijvoet ? Alabama és Monroe) személyében. Bekopogtat egy holland mintacsalád házának ajtaján, és amikor már puszta megjelenésével képes viszályt szítani a férj (Jeroen Perceval ? Bikanyak) és felesége (Hadewych Minis ? Csak egy nap az élet) között, rögtön tudja, hogy jó helyen jár.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Kfq55rM5KQc[/youtube]

Alex van Warmerdam kultrendező (Északiak, Grimm, Pincér, Emma Blank utolsó napjai) legújabb botrányfilmje a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál hivatalos versenyprogramjában debütált ? 38 év után ez volt az első holland alkotás, amelyet itt mutattak be! Az egyszerre sokkoló, felkavaró és morbid humorú fekete komédiát a kritikusok egyszerre hasonlítják Luis Bunuel, David Lynch és Michael Haneke alkotásaihoz, egy olyan különlegesen egyedi film született, amely vérfagyasztóan őszinte és bűnösen szórakoztató képet fest korunk értékvesztettségéről.

Fesztiváldíjak:Palicsi Európai Filmfesztivál ? Legjobb film, Haifa Nemzetközi Filmfesztivál ? Legjobb film, Holland Filmfesztivál ? Legjobb film, legjobb forgatókönyv, legjobb női főszereplő, Strasbourgi Európai Fantasztikus Filmek Fesztiválja ? Legjobb fantasztikus film, Athéni Nemzetközi Filmfesztivál ? Életműdíj, Lundi Nemzetközi Fantasztikus Filmek Fesztiválja ? Legjobb fantasztikus film, Sitges Nemzetközi Fantasztikus Filmek Fesztiválja ? Életműdíj. ? A Borgman hol hihetetlenül vicces, hol hátborzongatóan bizarr, de frissítően hat, hogy igazából semmi korábban látott filmre nem hasonlít. Bátor ötlet volt beválogatni a sokszor kiszámítható osztálytalálkozónak bélyegzett Cannes-i programba ? írta róla az Origo Filmklub.

Szóljon hozzá!