ZETApress

hírportál

Virágok a BuĂąuel-teremben

Kszenya nővérA 82 esztendős Kszenya 20 éve él a jeruzsálemi Úr mennybemenetele ortodox apácarendben. Mielőtt teljes némaságot fogadna, elmeséli az élettörténetét ? láttuk a Virágok az Olajfák hegyén (Õlimäe Ăľied) című 70 perces észt portréfilmben a Művész moziban a Mandarinok sajtóvetítését követően.

A Sven Grünberg szuggesztív zenéjétől kísért alkotás csodálatos képekben és lírai tempóban tárja elénk, miért fordít hátat a világi életnek egy fiatal lány, milyen indíttatásból hagyja el a hazáját, és miért áldoz fel minden evilágit a hite szerint rá váró égi javakért. A személyes szálon túl bepillantást nyerhetünk egy ortodox zárda mindennapi életébe, de az emberi identitáskeresés és öndefiníció mélyebb rétegeibe is, ahol a nemzetiség és hovatartozás fogalmai veszítenek jelentőségükből és lassan elmosódnak?

A Virágok az Olajfák hegyén egyetlen dokumentumfilmként versenyben volt az Év filmje címért, majd dokumentumfilm kategóriában elnyerte az Észt Kulturális Alap évente odaítélt díját. Rendezte: Heilika Pikkov, forgatókönyv: Heilika Pikkov, operatőr: Heilika Pikkov ? Astrida Konstante, gyártó: Silmviburlane, producer: Ülo Pikkov. Bemutató március 22-én 18 órakor lesz eredeti nyelven magyar felirattal a Művész mozi BuĂąuel-termében, ahol a vetítés vendége Heilika Pikkov rendező lesz.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=wcVllGFPwCM[/youtube]

Szóljon hozzá!