ZETApress

hírportál

Apáca az Urániában

Az 1760-as évek Franciaországában egy ártatlan és életvidám lányt szülei kolostorba kényszerítenek. Suzanne (Pauline Etienne átütő alakításában) minden erejével lázad a fiatalság, a nőiség és az élet törvényeivel szemben álló rabság ellen.

A korabeli egyház nem nézi jó szemmel a lány szabadulási törekvéseit, és nyers szadizmussal próbálja letörni azt: Suzanne-nak a zárda nővéreinek megaláztatásaival és szexuális erőszakoskodásával kell megküzdenie ? láttuk délelőtt az Uránia moziban Az apáca (La religieuse) című 114 perces, színes, francia-német-belga filmben.

Denis Diderot (1713-1784) legismertebb regénye, Az apáca korának egyik legfelkavaróbb alkotása volt, mely egyházellenessége miatt csak a szerző halála után jelenhetett meg. A Berlini Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában debütált feldolgozás az eredeti mű szellemiségéhez hű, mégis ízig-vérig XXI. századi adaptáció.

Guillaume Nicloux botrányfilmje a francia színjátszás krémjének segítségével mutatja be Az apáca történetét: Pauline Etienne és a zseniális Isabelle Huppert (Szerelem, 8 nő, A zongoratanárnő) mellett Louise Bourgoin (A legszebb dolog, A szerelem három évig tart, Adéle és a múmiák rejtélye) és Martina Gedeck (Az ajtó, A Baader Meinhof csoport, Bella Martha) is parádés alakítást nyújtanak a Berlinben Arany Medvére jelölt alkotásban.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=aFrn3yV8BV8&list[/youtube]

Rendezte: Guillaume Nicloux. Forgatókönyv: Denis Diderot regénye nyomán Guillaume Nicloux és Jérôme Beaujour. Fényképezte: Yves Cape. Producer: BenoĂŽt Quainon. Zene: Max Richter. Vágó: Guy Lecorne. Főszereplők: Pauline Etienne, Isabelle Huppert, Louise Bourgoin, Martina Gedeck, Françoise Lebrun. Gyártó: Les Films du Worso. Bemutató március 13-án, a Mozinet Kft. forgalmazásában, csak 16 éven felülieknek.

Szóljon hozzá!