ZETApress

hírportál

Aura az Urániában

Aura poszterNégy tinédzser rejtélyes megpróbáltatásait láttuk ma délelőtt az Uránia Filmszínház Fábri-termében, a két éve bemutatott Sherlock Holmes nevében alkotóinak új, ifjúsági sci-fi játékfilmjének sajtóvetítésén.

Négy tinédzser, Tokió, Peti, Ádám és Eszter egy puszta közepén ébrednek fel lerobbant autójukban. Bár számításaik szerint reggel van, mégis sötétség veszi őket körül, mintha nem kelt volna fel a Nap. Rövidesen rájönnek, hogy egy hatalmas, sötét aura borul rájuk, amely nem engedi át a fényt, és elzárja őket a külvilágtól.

Az Aura című film alacsony költségvetéssel, állami támogatás nélkül készült el, az alkotók összefogásának köszönhetően. A négy tinédzser szereplő Sherlock Holmes nevében című filmből már ismert Szénási Kristóf és Ungvár Ádám, valamint filmszerepben először mutatkozik be Kapócs Panka és Dubai Péter. A film még a magyar bemutató előtt bekerült az áprilisi, brüsszeli Brussels International Festival of Fantastic Films (BIFFF) hivatalos programjába.

A film alkotói

Rendező: Bernáth Zsolt. Producer: Kis-Szabó Márk és Váczy Károly. Forgatókönyv: Kis-Szabó Márk. Operatőr: Szentkuti Tamás. Vágó: Végh Zoltán. Zeneszerző: Gulya Róbert. Részlet a rendező forgatási naplójából: Minden és mindenki forgott folyamatosan: értendő ez alatt, hogy mivel csak két irányt tudtunk használni fekete háttérként, olykor 90 fokban el kellett forgatnunk az autót, vele együtt a lámpákat és a szereplőket, hogy a következő snittben a srácok háta mögött ismét sötétség legyen, és a fények iránya se változzon. Ez izgalmas feladatnak bizonyult?

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=oUcy5meUriw&feature[/youtube]

A filmet létrehozó dunaújvárosi független filmes csapat ezzel a filmmel ünnepli fennállása 20. évfordulóját. A kezdetekkor horror/thriller zsánerrel kísérletező csapat később vígjátékokat készített. Korai filmjeik elsősorban videoforgalmazásban jutottak el a közönséghez, ezekre még csak a bulvársajtó figyelt fel a szokatlan műfajválasztás miatt. Az első közönségsikert a Hasfalmetszők (1999) című horror-komédiával érték el, ezt a filmet már több budapesti mozi is műsorára tűzte. Sohasevolt Glória című vígjátékukkal (2001) szerepeltek először a Magyar Filmszemle játékfilmes versenyprogramjában.

2012-ben került bemutatásra az állami támogatást szintén nélkülöző Sherlock Holmes nevében című filmjük. Az alkotás a magyarországi mozi- DVD- és TV-premierek után bemutatásra került 13 országban, 14 filmfesztiválon, valamint a 2013 áprilisában megrendezett Stockholmi Nemzetközi Filmfesztiválon elnyerte A Legjobb Ifjúsági Film (Best Film for Youngsters) díját. A film forgalmazóra talált Japánban, Brazíliában és Németországban is.

Szóljon hozzá!