ZETApress

hírportál

Argentinába megy a fődíj

Az Ánima Buenos Aires nyerte a 11. ANILOGUE fődíját! November 30-án, szombat este az Uránia Nemzeti Filmszínházban kiosztották az Anilogue 2013 Nemzetközi Animációs Filmfesztivál díjait. Az egész estés kategóriát az argentin Maria Ramirez Ánima Buenos Aires című, négy részből álló alkotása nyerte ? tudtuk meg Tamás Dorkától.

Budapesten november 27-én szerdától december 1-jén, vasárnapig az Uránia és Toldi mozikban futott a világ animációs termésének legjavát felsorakoztató 11. Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál. A Hisko Hulsingból, Kassay Rékából és Daniel Gray-ből álló nemzetközi zsűri az argentin Maria Ramirez Ánima Buenos Aires című, négy részből álló alkotásának ítélte a legjobb egész estés animációnak járó fődíjat az idei Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon. A film epizódjait egy tangótáncos pár köti össze, miközben bejárjuk Buenos Aires hihetetlen világát és ismerkedünk a város varázslatos, rejtett lelkével. A zsűri különdíjjal jutalmazta a Babeldom című brit alkotását.

A rövidfilmek versenyében Jérémy Clapin a Palmipédarium című animációja bizonyult a legjobbnak. Itt a brit Paul Bush, az Oscar-díjas lengyel Zbigniew Rybczyński és Szederkenyi Bella, animációs rendező zsűrizte az alkotásokat. Ők a francia Jérémy Clapin Palmipédarium című animációját találták a legjobbnak, melyben Simon nagyon jól ismeri a kacsákat. Hápognak, repülnek, úsznak, vannak amelyek még gurulnak is. Ez néha egy kicsit zavaros, így nem csoda, hogy Simon elveszti a fonalat.

A zsűritagok mindegyike egy-egy különdíjat is kiadott idén. Paul Bush Michelle és Uri Kranot Kongó föld című dán-francia-kanadai koprodukcióját ítélte a legjobbnak, Szederkenyi Bella a francia Morgane Le Péchon Hőguta című animációját méltatta, míg Zbigniew Rybczyński az angol Max Hattler X című alkotásának adott különdíjat. A közönségdíjat Vácz Péter kisfilmje, a Nyuszi és Őz kapta. A budapesti közönség kedvence Vácz Péter kisfilmje, a Nyuszi és Őz lett, melyben a főszereplők boldogan élnek, de Őz új szenvedélye, hogy meglelje a 3. dimenzió titkát, próbára teszi barátságukat. Egy szerencsétlen baleset következtében Őz, ismeretlen idegen világban találja magát. A két barát más-más dimenzióban keresi az utat egymáshoz.

Szóljon hozzá!