ZETApress

hírportál

Újra ZSIFI a Kinóban

A tavalyi nagy siker után idén november 7-e, csütörtök és 10-e, vasárnap között második alkalommal rendezik meg a Zsidó Filmfesztivált. A ZSIFI négy napja alatt 9 játékfilm, 8 dokumentumfilm, 10 izraeli kisfilm és egy 8 filmből álló Garas Retrospektív válogatás kerül vetítésre a KINO Caféban.

A The Gatekeepers ? A Sin Bet titkai című 95 perces, 2012-es izraeli-francia-német-belga dokumentumfilmet délután láthattuk a Kino Caféban. Rendező: Dror Moreh. Operatőr: Avner Shahaf. Producer: Estelle Fialon, Dror Moreh. Vágó: Oron Adar. Szereplők: Ami Ayalon, Avi Dichter, Yuval Diskin, Carmi Gillon, Yaakov Peri, Avraham Shalom. A film a Sin Bet izraeli titkosszolgálat hat korábbi vezetőjének visszaemlékezése.

Az eddig sohasem látott archív felvételekkel tűzdelt dokumentumfilm által bepillantást nyerhetünk egy eddig szigorúan titkosított világba. A The Gatekeepers többek közt palesztin vezetők kiiktatását és Izrael gázai bombázását is taglalja a Sin Bet korábbi vezetőinek visszatekintésében. A titkosszolgálati vezetők részben önkritikát gyakoroltak a filmben, és kétségeiknek adtak hangot Izrael jelenlegi vezetésével, valamint a zsidó állam palesztin-politikájával kapcsolatban.

Szóljon hozzá!