ZETApress

hírportál

Szemrevaló mától

Szemrevaló 2013Szemrevaló 2013: új filmek Ausztriából, Svájcból és Németországból mától október 3-án, csütörtökig. Ma este 19 órakor a Művész moziban veszi kezdetét a Szemrevaló Filmfesztivál, amely idén ? immár másodjára ? az Osztrák Kulturális Fórum, a Svájci Nagykövetség és a Goethe Intézet közös szervezésében valósul meg.

Jövő hét csütörtökig a Művész mozi és az Örökmozgó Filmmúzeum vetít majd Svájc, Ausztria és Németország aktuális filmtermésének legjavából ? eredeti nyelven, magyar hangalámondással és kevés kivételtől eltekintve angol felirattal. A műsor idén is a sokféleség jegyében állt össze: játék- és dokumentumfilmeket, fesztivál- és közönségfilmeket egyaránt tartalmaz; emellett idén a gyermek- és ifjúsági filmek is nagyobb hangsúlyt kapnak a válogatásban. Rendkívül fiatalos fesztivál elé nézünk, hiszen a program jelentős része erős bemutatkozó alkotásokból, első és második filmekből áll. Jelzésértékű, hogy a fesztivál nyitófilmje is rendezői bemutatkozás: az Oh Boy 2013-ban az összes jelentős kategóriában elnyerte a Német Filmdíjat. A filmet Magyarországon a Cirko Film forgalmazza.

A szervezők törekedtek rá, hogy minél több, a hazai forgalmazásból amúgy kimaradó alkotás bekerüljön a műsorba, így a nyolc naposra bővült fesztiváli hét bőven tartogat ritkaságokat. Itt lesz a Rotterdamban kitüntetett Soldate Jeannette, a San Sebastianban felfedezett Odakint nyár van, a Locarnóban debütált Nefelejcs!, de a Berlinale legszebb szerelmes filmjeként emlegetett Szabadesés és az idei év legjobb osztrák filmje, a Napok ragyogása is. A német nyelvű irodalom szerelmeseire is gondoltak a válogatók: látható lesz a Daniel Kehlmann regényét vászonra álmodó A világ fölmérése, a svájci Martin Suter írásából született Bőgőmasina és a Wladimir Kaminer bestsellere alapján készült Orosz diszkó ? utóbbit a rendező, Oliver Ziegenbalg jelenlétében ismerheti meg a magyar közönség (Művész mozi, 09.28-a, 19 óra). Elkíséri filmjét Budapestre a lipcsei születésű Sandra Kaudelka is, aki dokumentumfilmjében (Magányos harcosok) négy NDK-s élsportoló és sportikon életútján keresztül mesél nekünk politikai rendszerekről ? rendszerváltás előtt és után (Örökmozgó, 10.01-je, 19 óra).

Izgalmas beszélgetés követi Margarethe von Trotta új filmjének hazai premierjét is: a Hannah Arendt vetítését követően a német-amerikai filozófusnő személyéről és szellemi örökségéről beszélgetnek a meghívott szakértők. Az idei fesztivál sztárvendége az osztrák film fenegyereke, Ulrich Seidl, akinek neve a Kánikula 2001-es bemutatója óta Magyarországon is fogalommá vált; Michael Haneke mellett Seidl művészete képviseli és határozza meg leginkább a feel bad movie-jairól elhíresült új osztrák filmet. A budapesti közönség október 2-án és 3-án tekinthetimeg a teljes Paradicsom-trilógiát. A rendező a befejező rész, A remény paradicsoma premierjén lesz jelen, amely egyben a fesztivál záró előadása (Művész, 10.03-a, 19 óra). A filmet Magyarországon az Anjou Lafayette forgalmazza.

A 2013-as Szemrevaló az iskolás korosztályt is kiemelten kezeli: a svájci Alpokban játszódó misztikus mesefilm, a Clara és a medvék titka mellett egy osztrák családi mozi ? Ló az erkélyen ? és három egyórás Grimm-mese várja az érdeklődőket. A Csipkerózsikára, a Holle anyóra és a Csizmás kandúrra németül tanuló osztályok és csoportok jelentkezését várják szeptember 17-ig az e-mail címükön, vagy a +361-374-4086 telefonszámon ? ezeken az iskolai vetítéseken a részvétel ingyenes. A fesztivál előadásaira a jegyelővétel szeptember 12-én indul, a jegyár a fesztivál mindkét mozijában egységes 800 forint. A program részleteiről további információk a Facebook-ok is olvashatók.

Szóljon hozzá!