ZETApress

hírportál

Psyché az Urániában

Amor and Psyche 1793A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium a Bódy Gábor rendezte, Weöres Sándor műve alapján készült Psyché című film legteljesebb, háromrészes verziójának díszvetítésével folytatja a Weöres Sándor Centenáriumi Év programsorozatát. A Weöres Sándor: Psyché című verses regénye alapján készült film fantasztikus, romantikus szerelmi vízió.

Weöres irodalmi leleménye az, hogy Lónyai Erzsébet, a XVIII-XIX. század fordulójára álmodott felvilágosult költőnő és cigány-grófnő képzeletbeli történetét Ungvárnémeti Tóth László, a XIX. században valóban élt, töredékes életművű, tragikus sorsú, rövid életű tudós, költő és drámaíró alakjához kapcsolja. Kettejük szenvedélyes, beteljesületlen testvérszerelme, a női öntudatra ébredés, én-keresés, lázadás mentén a mű több mint száz éven ível át ? láttuk a Psyché című színes, 210 perces, 1980-ban készült magyar játékfilm díszbemutatóján tegnap este az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A díszvetítés előtt Veiszer Alinda beszélgetett a film alkotóival: Cserhalmi György színművésszel, Csaplár Vilmos íróval és Vidovszky László zeneszerzővel a forgatásról és Weöres Sándor szerepéről a rendhagyó alkotómunkában.

Bódy a mitologikus tematikájú és idejű történetet sajátos dramaturgiával, különleges víziókba ágyazva idézi meg. Hősei nem öregszenek, s a képi világ ezt a szellemtörténeti fantasztikumot stilizálja: az elszínezett jelenetek, az expresszionistán túlrajzolt díszletek látványként próbálják megidézni a Történelem és a Lélek szellemét, küzdelmét. Rendező: Bódy Gábor, író: Weöres Sándor, forgatókönyvíró: Csaplár Vilmos, Bódy Gábor és Varga Vera, zeneszerző: Vidovszky László, operatőr: Hildebrand István, vágó: Bódy Gábor. Szereplők: Patricia Adriani (Psyché), Udo Kier (Nárcisz), Cserhalmi György (Maximilian von Zedlitz báró), továbbá Jánossy Ferenc, Erdély Miklós és Hajas Tibor.

Szóljon hozzá!