ZETApress

hírportál

Fipresci-nagydíj a Volvernek

A filmkritikusok nemzetközi szövetsége Pedro Almodóvar új művét, a Volvert találta az idei év legjobb filmjének. A nemzetközi szövetség több mint 350 filmkritikus tagja olyan filmek között válogatott, amelyeket 2005. augusztusa és 2006. júliusa között mutattak be. A fontos elismerést végül a spanyol rendező legutóbbi alkotása, a Volver nyerte el. Olyan műveket követett a sorban, mint a Bin-jip Lopakodó lelkek (Kim Ki-duk), A múlt nélküli ember (Aki Kaurismaki), A kör (Jafar Panahi) vagy a Magnolia (Paul Thomas Anderson).

Almodóvar nem első alkalommal részesült ebben az elismerésben, 1999-ben a Mindent anyámról hozta el a Grand Prix-t, adta hírül a hazai forgalmazó Budapest Film.

A 2006-os Cannes-i Filmfesztiválon a Volver a legjobb forgatókönyv és a legjobb színésznő díját kapta meg – a teljes női szereplőgárda – és jelölték az Arany Pálmára is. A 16-ik nagyjátékfilmjénél tartó alkotó a most megítélt FIPRESCI-nagydíjat szeptember 21-én, a San Sebastiani Nemzetközi Filmfesztiválon veheti át.

Greenaway Éjjeli őrjáratra indul

Peter Greenaway, a korszakalkotó angol rendező szeptember 4-én elkezdte forgatni legújabb kosztümös filmjét. Az Éjjeli őrjárat (Nightwatching) a kiemelkedő XVII. századi németalföldi festő, Rembrandt von Rijn egyik leghíresebb, azonos című festményét veszi alapul, amelyen a korabeli városi milícia tagjai láthatóak őrjáratra indulva. Ennek e filmnek is a Budapest Film lesz a hazai forgalmazója.

Rembrandt szerepére a rendező Martin Freemant, a Galaxis útikalauz stopposoknak Arthur Dentjét kérte fel, akinek partnerei Eva Birthistle (Véres vasárnap, Reggeli a Plútón), Jodhi May (A játékos ? Makk Károly rendezésében), Emily Holmes (Halálzóna) és Natalie Press (Szerelmem nyara) lesznek. A forgatás holland aranykort imitáló helyszíneit az alkotó Lengyelországban és Wales-ben találta meg.

Az alkotótól megszokott extravagáns és mozgalmas látványvilágú dráma a festőművész szakmai és magánéletét tárja a nézők elé. A történelmi mese középpontjában a festményen szereplő karakterek mögé álmodott ?összeesküvés, bujaság és gyilkosság? áll.

Greenaway új munkájával a 400 éve született mester munkássága előtt tiszteleg. A teátrális megoldások iránt kezdetektől vonzódó filmes az amszterdami Rijksmuseumban kiállított festményhez új befogadói koncepciót talált ki. Az idén nyáron, június és augusztus között megrendezett Holland Fesztivál nyitóakkordjaként színházi közeget teremtve, meglepő világítástechnikával, hangeffektekkel, mozgó képekkel keltette életre esténként a látogatóknak az 1640. körül alkotott remekművet. Az Egyesült Királyság Filmes Tanácsa háromszázezer angol fonttal támogatja a film elkészültét.

Szóljon hozzá!