ZETApress

hírportál

Lengyel Filmtavasz Szegeden is

A budapesti Lengyel Intézet a Budapest Filmmel közösen idén immár 15. alkalommal rendezi meg a kortárs lengyel filmek szemléjét, a Lengyel Filmtavaszt. A május 7-e és 15-e között zajló rendezvénynek Budapesten a Művész mozi, Szegeden pedig a Belvárosi mozi ad otthont.

Az idei válogatásban bemutatásra kerülő filmek között egyaránt láthatunk koprodukciós alkotásokat és első filmeket. A Lengyel Filmintézet 2006-os megalapítása óta megfigyelhető, hogy a lengyel alkotók előszeretettel dolgoztak együtt ukrán, orosz, német, francia, szlovák, cseh és magyar partnerekkel. Ezekből az együttműködésekből kínálunk most egy rövid ízelítőt a magyar közönségnek. Az idei program különlegessége, hogy valamennyi nagyjátékfilm előtt egy-egy különleges kísérőfilmeket is vetítünk, amelyek zenei anyagát a legjobb lengyel jazz-zenészek ? Krzysztof Komeda, Tomasz Stańko, Zbigniew Namysłowski, Leszek Możdżer és Krzesimir Dębski ? komponálták.

A Filmszemle nyitófilmje: Jerzy Skolimowski ? a 17 évnyi hallgatás után újra forgató világhírű rendező ? Négy éjszaka Annával (Cztery noce z Anną) című filmje, amely nem egészen egy év alatt a legtöbb hazai és nemzetközi díjat begyűjtötte, és amely tavaly a Cannes-i Filmfesztivál nyitófilmje volt. A filmművészet egyik legkiemelkedőbb személyiségeként ismert Skolimowski egy személyes hangvételű szerelmi történettel tért vissza a mozikba. Ez a nem hétköznapi, merész hangvételű film hosszú időre bevési magát emlékezetünkbe. A francia Le Monde jellemzése szerint a szürreális thriller hangulatát ötvözi a tragikomikus farce-szal, miközben Alfred Hichcock és Bruno Daumont filmjeinek egyértelmű hatását mutatja.

Láthatjuk még Krzysztof Zanussi A szívem érted dobog (Serce na dłoni) című legújabb filmjét, amely a filozofikus mélységű filmdrámáiról ismert rendező első fekete komédiája, ám most sem maradunk szívszorító történet és erkölcsi tanulság nélkül. Az ukrán színész, Bohdan Stupka partnereiként a legfiatalabb lengyel színész-generáció ismert és közkedvelt személyiségeit láthatjuk.

Bemutatjuk ezen kívül Kasia Adamik Hajléktalanok tornája (Boisko bezdomnych) című, valós eseményeket feldolgozó filmjét, amely a világszerte ismert Agnieszka Holland lányának lengyelországi bemutatkozása. A főbb szerepekben a legnépszerűbb színészeket láthatjuk, Marcin Dorocińskivel az élen.

A programban szerepel még az elsőfilmes Dariusz Jabłoński: Eperbor (Wino truskawkowe) című édes-keserű vígjátéka. Andrzej Stasiuk magyarul is megjelent novellafüzéréből (Galíciai történetek) készült film a lengyel-szlovák határvidéken, Stasiuk választott kishazájában játszódódik. Néhány korty az Eperborból, s máris Európa varázslatos szívében találjuk magunkat. Szervezők: Lengyel Intézet, Budapest Film, budapesti Művész mozi és a szegedi Belvárosi mozi. Támogatók: Filmoteka Narodowa és Gutek Film.

Szóljon hozzá!