ZETApress

hírportál

Két hét múlva szemlézünk

A 42. Magyar Filmszemle május 5-től 8-ig, csütörtöktől vasárnapig kerül megrendezésre az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Corvin és Puskin moziban, valamint a szabadtéri rendezvényeknek helyet adó Erzsébet téri Gödör Klubban ? tudtuk meg a délelőtti sajtótájékoztatón.

A szemle főrendezője a Magyar Mozgókép Közalapítvány és a Magyar Filmművészek Szövetsége. Az esemény megrendezéséhez szükséges anyagi háttér nagy részét Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter az NKA 2010-es miniszteri keretéből biztosítja.

A szemle megnyitója május 5-én, csütörtökön este 6 órakor kezdődik az Uránia Nemzeti Filmszínházban, melynek keretében átadják az Életmű-díjat Bara Margit színművésznek, valamint levetítik Nemes Gyula: Negatív magyar filmtörténet című alkotását. A díjak átadására május 8-án, vasárnap 18 órától szintén az Urániában kerül sor, ahol a hat kategória fődíja mellett a kiemelkedő teljesítmények elismeréséül szakmai díjakat is kiosztanak. A díjátadó után a szemle helyszínein levetítik a nyertes alkotásokat.

A Szervező bizottság tagjai: Hermann Krisztina titkár (Magyar Filmművészek Szövetsége) Garami Gábor főszervező (Cinema-Film), Vezér Eva (Filmunió), Rózsavölgyi Adél, Bereczki Csaba (MMKA Nemzetközi Igazgatóság) Sós Mária, Kocsis Tibor, Ulrich Gábor (szakmai képviselők) Kresz László (MMKA titkárságvezető), Durst György (MMKA kuratóriumi megbízott).

A filmekről

A szemlére összesen 409 filmalkotást neveztek be, ebből 28 játékfilm, 22 tévéfilm, 146 dokumentumfilm, 95 kis-játékfilm, 60 animációs film, 58 tudományos-ismeretterjesztő film. A szakmai szervezetek általjavasolt elő-zsűrik döntése alapján a versenyprogramban 11 játékfilm, 13 tv-film, 24 dokumentumfilm, 26 kis-játékfilm, 11 animációs film és 10 tudományos ismeretterjesztő film szerepel. Minden alkotás egy esti és két nappali időpontban tekinthető meg, a szakma és nagyközönség számára egyaránt 500 forintos helyre szóló belépővel. A filmek listája ? az információs vetítések programjával kiegészítve ? idekattintva megtekinthető.

A sajtóvetítések a Puskin moziban lesznek, s ezekre fizető nézők nem mehetnek. A szombaton befejeződött Titanic Filmfesztiválon ez nem volt így, minden nap a második sajtófilmre helyre szóló jegyeket is eladtak egységes 1000 forintos áron. A Juan vetítésén is attól féltem, hogy felállít-e a helyemről egy jegyes, most viszont a sajtóvetítéseket csak a karszalagos tudósítóknak tartják.

A 42. Magyar Filmszemle Életmű-díjasa

Bara Margit az ötven-hatvanas évek vezető filmszínésznője volt. Huszonhárom filmben játszott, főleg főszerepeket. Megejtő természetességgel, játékintelligenciával, drámai erővel és méltósággal formálta meg nőalakjait. 1928. június 21-én született Kolozsvárott. Egy évet végzett a kolozsvári színiakadémián, majd 1945-ben az ottani Magyar Színház művésze lett. 1955-ben áttelepült Magyarországra. 1955-57 között a Petőfi Színház, 1957-66 között a Nemzeti Színház, 1966-78 között a József Attila Színház művésze. A hatvanas évek közepétől kezdve személyét méltatlan és alaptalan támadások érték, folyamatosan kiszorult a pályáról, 1978-ban végérvényesen visszavonult.

Első filmszerepét Ranódy László Szakadék című filmjében alakította Sinkovits Imre partnereként (1956). Királynői méltósággal formálta meg a Bakaruhában kiszolgáltatott cselédlányát (1957), a Csempészek tragikus sorsú bátor nőalakját (1958), a Ház a sziklák alatt szépséges feleségét, a Szegény gazdagok bosszúszomjas Anicáját, a Hideg napok tragikus sorsú katonafeleségét vagy a Kertes házak utcája emancipált, magányos nőalakját. Kitüntetései: Balázs Béla-díj (1967), Kossuth-díj (2002).

Szóljon hozzá!