ZETApress

hírportál

Eljött a napjuk

A Franciaország északi iparvidékén élő vörös hajú Remy (Olivier Barthelemy), egy meg nem értett kamasz fiú, aki egy szűk lakásban él anyjával és húgával ? láttuk délelőtt a Művész moziban az Eljő a napunk című 88 perces színes francia filmdrámában.

Megkeseredett, cinikus pszichológus barátjával, az ugyancsak vörös hajú Patrickkel (Vincent Cassel) úgy érzik, a vörös hajú emberek kisebbségéhez tartoznak, ?ország, nyelv és hadsereg nélkül?. Vélt kitaszítottságukban bizarr szövetséget kötnek, és úgy döntenek, hogy megkeresik a szabadság földjét. Elindítják torz keresztes hadjáratukat a világ és annak morálja ellen, miközben egyre véresebb cselekedetekkel tarkított, fékevesztett vándorlásra indulnak Írország, a vélt szabadság felé ? ahol mindenki vörös?

Szimbolikus utazásuk során Patrick ördögi Mefisztóként szinte saját szórakoztatására, kiprovokált szituációkkal fűti mind jobban a kamasz fiúból feltörő indulatotokat, frusztrációkat, így egyre többször válogatás nélkül támadnak az őket diszkrimináló társadalom ellen.

A legendás Costa Gavras rendező fiának, a 28 éves Romain Gavrasnak első nagyjátékfilmje olyan súlyos kérdéseket vizsgál, amelyeket az idősebb korosztály talán már nem mer feszegetni. A César-díjas Vincent Cassel a fiatal Barthelemyvel együtt élete egyik legjobb alakítását nyújtja ebben a felkavaró drámában. Nem véletlen az összehasonlítás Mathieu Kassovitz: A gyűlölet című filmjével, hiszen annak is Cassel játszotta a főszerepét, s a két karakterben fortyogó indulatok is azonosak. Ráadásul Gavras, Cassel és Kassovitz az alapítói a Kourtrajme elnevezésű művészeti csoportnak, melynek keretébe évek óta együtt dolgoznak.

A film a magyar közönség előtt elsőként a Titanic Filmfesztivál Francia zátonyok szekciójában mutatkozott be április 13-án, szerdán 18 órakor a Kinóban, ma délután 16 órakor pedig a Toldi moziban is láthatjuk. Országos bemutatója április 21-én lesz a MOKÉP forgalmazásában.

Szóljon hozzá!