ZETApress

hírportál

Néma művészi kiáltás

Van úgy, hogy egy néma kiáltás mindennél hangosabb ? tudtuk meg délelőtt az Egy néma kiáltás című feliratos, másfél órás francia?belga?csádi filmdrámában, a Művész moziban. A film tavaly Cannes-ban a zsűri különdíját nyerte el.

Közép-Afrika, Csád Köztársaság, napjainkban. Adam, a ?Bajnok?, a hatvanas éveiben járó egykori úszóbajnok évtizedek óta egy elegáns fővárosi hotel úszómestere. Alapvetően elégedett az életével, büszke a munkájára, mindenki megbecsüli, még fiát, Abdelt is maga mellett tudhatja asszisztenseként. Ám tragikus gyorsasággal minden megváltozik, amikor a hotelt új, kínai tulajdonos veszi át, rákényszerítve őt, hogy állását fiának adja át, s innentől kezdve a portás lesajnált pozícióját töltse be. Szörnyű sértettségében úgy érzi, megalázták a társadalom szemében.

Az ország mindeközben napról napra egyre jobban a polgárháború borzalmaiba merül, ahogy a lázadók folyamatosan, mind közelebbről támadják a kormányzati erőket. A hatóságok megkövetelik, hogy a lakosság járuljon hozzá a ?háborús erőfeszítésekhez?. Pénzzel, vagy önkéntesek állításával, akik már elég idősek, hogy harcba szálljanak a támadókkal.

A körzeti megbízott folyamatosan zaklatja a bajnokot a hozzájárulás miatt. Szívet tépően nehéz a döntés, hiszen az idős férfinak pénze nincs, csupán az egyetlen fia. Dühödt fájdalmában végül olyan lépésre szánja el magát, melyre egyetlen apa sem vetemedhetne?

Mahamat-Saleh Haroun filmje szépen fényképezett, ám annál keményebb hangvételű, gondolatébresztő látlelet a fegyveres konfliktusoktól szabdalt Afrikáról. A sajnos jól ismert problémát igyekszik megvilágítani új oldaláról, s ezért az igyekezetéért méltán nyerte el a Cannes-i zsűri különdíját. Rendezte: Mahamat-Saleh Haroun, forgatókönyv: Mahamat-Saleh Haroun, producer: Florence Stern.

Szomorú aktualitást ad az alkotásnak a Csáddal szomszédos Szudán Dárfúr tartományában, októberben elrabolt, és több mint két hónapig szörnyű körülmények közt fogva tartott magyar ENSZ alkalmazott, Papp István esete, aki a napokban nyerte vissza szabadságát. A mindennapok valós kegyetlensége megmutatja, hogy mi is rejlik valójában a keserű ?fikció? mögött.

Szereplők: Youssouf Djaoro, Dioucounda Koma, Emile Abossolo M?bo. Operatőr: Laurent Brunet, zene: Wasis Diop. Kép: 2.35:1 hang: Dolby SRD. A 12 éven aluliak számára csak szülői felügyelettel ajánlott film bemutatója január 20-án lesz a Mokép?Pannónia Kft. forgalmazásában.

Szóljon hozzá!