ZETApress

hírportál

Démonok a vásznon

A Nobel-díjas Gábriel García Márquez regényéből készült A szerelemről és más démonokról című 97 perces Costa Rica-i?kolumbiai film egy márki-lány, Sierva Maria történetét meséli el, aki tizenkét éves korában egy veszett kutya harapásába halt bele.

A babonák és az inkvizíció légkörében élő Sierva Maria (Eliza Triana) örökös szeretetlenségben tölti a napjait: az apja (Joaquin Climent ? Salvador Kika), a mihaszna márki, s felesége, az egykori szilaj, mesztic szépség együttesen gyűlölik a kislányt, mivel természete ellentétes az övékével. A törékeny és félénk Sierva szinte egyáltalán nem érintkezik szüleivel; a rabszolgákkal barátkozik s éjszakáit is ócska viskókban tölti.

Egy végzetes napon azonban, Sierva Maria bokáját megharapja egy veszett kutya, és ez a tragikus esemény felrázza az életüket. A város püspöke megparancsolja, hogy a lányt helyezzék el a Santa Clara-kolostorban, azaz az élve eltemetés épületében, mivel betegségét az ördög mesterkedésének tartja. Itt ördögűzésnek vetik alá, ám a feladat végrehajtásával megbízott pap (Pablo Derqui ? Tulse Luper bőröndjei, Salvador) beleszeret a törékeny gyermekbe. Sierva Maria így életének utolsó napjaiban megismeri a szerelem misztériumát egy megtévedt pap, Cayetano Delaura atya személyében.

A lebilincselő történet rengeteg mondanivalót hordoz magában, miközben nagyszerűen ötvözi a mesék, legendák, mítoszok mágikus világát. Idegen kultúrákat ismertet meg velünk, de közben azzal is szembesít, miképpen hatott az európai befolyás az őslakosok életére. A film képi világa a reneszánsz festők, főleg Caravaggio érzelemdús világát idézi, amellyel különleges atmoszférát teremt ennek a különleges történetnek.

A démonoknak akkor se higgyünk, ha igazat mondanak ? derült ki a Művész moziban délelőtt látott filmből. Rendező és forgatókönyvíró: Hilda Hidalgó, producer: Laura Imperiale és Clara Maria Ochoa. Vágó: Mariana Rodríguez, Zene: Nerio Barbens. Nyelve: spanyol, magyar felirattal. 16 éven aluliaknak nem ajánlott. Bemutató jövő csütörtökön a Mokép-Pannónia Kft. forgalmazásában.

Szóljon hozzá!