ZETApress

hírportál

Mérleg a Filmszemle végén

A Szervezőbizottság összesítette az eredményeket. A díjnyertes filmeknek az Uránia Nemzeti Filmszínházban és a Bem moziban február 6-án tartott vetítéseivel befejeződött a 39. Magyar Filmszemle. A január 29-i megnyitóval kezdődően nyolc napon át négy helyszínen (Mammut mozi, Millenáris Teátrum, Uránia, Bem mozi) folytak a szemle rendezvényei: közel négyszáz film bemutatása mellett szakmai rendezvények, kiállítások, találkozók.

A nézők a szokásosnál is nagyobb érdeklődést tanúsítottak a kísérleti és kisjátékfilmek iránt, majdnem négyezer jegyet váltottak e műfajnak a versenyben bemutatott alkotásaira. A szervezők az igényeket követve ezekből a filmekből tűzték ki a legtöbb pótvetítést, adta hírül az SZTI.

A játékfilmek mezőnyében az ősbemutatók közül kerültek ki a szemle legnézettebb filmjei. A látogatószám toplistájának élén a Nyugalom, Alföldi Róbert műve áll 2363 nézővel, ezt követi Mundruczó Kornélnak az Arany Orsó-díjat nyert Delta című alkotása 1761 nézővel. A harmadik legnézettebb szemlefilm a Nyomozó volt. Gigor Attila művét három jelentős díjjal értékelte a zsűri és a közönség is elismerte: 1647 jegyet váltottak rá. A további sikerfilmek: Pánik (Till Attila) 1553, és a Márió, a varázsló (Almási Tamás) 1440 nézővel.

A dokumentumfilmek közül a legtöbb nézőt, 417-et a Visszaszámlálás (Hajnal Gergely) érte el, ezt követik a Három hiányzó oldal (Schuster Richárd) és a Maradunk (Vági Barbara) című művek 368, majd A Kalef ? A Moszkva téri galeri (Kisfaludy András) 362 nézővel. A filmszemle valamennyi helyszínén regisztrált látogatószámokat összesítve a szervezőbizottság jelentése szerint a 39. Magyar Filmszemlének 37 ezer 269 nézője volt.

Szóljon hozzá!