ZETApress

hírportál

Megnéztük a filmeket

Nagy sikerrel zárult Budapesten a VIII. Közép-európai Olasz Filmfesztivál. Az Életünk című filmmel pénteken este véget ért a MittelCinemaFest 2010. Az idei rendezvénysorozat különösen sikeres volt: a Puskin mozi adatai szerint körülbelül 2400 néző vett részt a vetítéseken.

November 3-12. között tizenkét új olasz filmet láthatott a magyar közönség (ebből nyolc film az olasz mozikba is csak az idén került), melyek együttesen átfogó képet adnak a mai olasz filmművészetről. Mindegyik film díjakat és elismeréseket nyert Olaszországban és külföldön egyaránt. A fesztivál során vendégünk volt Franco Nero és Giancarlo Planta rendező.

A MittelCinemaFest 2010 a Budapesti Olasz Kultúrintézet és a Cinecitta Luce ? Filmitalia szervezésében jött létre a Puskin mozi és más közép-európai olasz kultúrintézetek közreműködésével, valamint több olasz gyártó és forgalmazó segítségével. A tavalyi nézettségi adatokat felülmúló idei siker (néhány előadásra minden jegy elkelt, és a Puskin mozi nagyterme zsúfolásig megtelt) jelzi a magyar közönség egyre növekvő érdeklődését a MittelCinemaFest iránt és az olasz mozi iránt általában.

Az utóbbi két évben sajnos, többek között a gazdasági válság hatására, nem sok olasz film került a magyar mozikba (sokkal jelentősebb az olasz tévéfilmek és televíziós sorozatok száma a magyar állami és kereskedelmi csatornákon). Reméljük, hogy ennek a fesztiválnak a sikere is hozzájárul az olasz mozifilmek számának megnövekedéséhez a magyar piacon. A MittelCinemaFest 2010 Budapesten kívül Bécsben (november 3-10.) került megrendezésre, illetve a magyar főváros után Pozsonyban (november 16-18.) és Krakkóban (november 26-tól december 1-jéig) folytatódik.

Szóljon hozzá!