ZETApress

hírportál

A Golden Globe-díj jelöltjei

Közzétették az idei Arany Glóbusz-díjra nevezettek listáját. A Budapest Film által forgalmazott Michael Clayton négy, míg a Szkafander és pillangó három kategóriában is a jelöltek közé került. Nevezett még Ang Lee új műve, az Ellenséges vágyak, Marion Cotillard, valamint Cate Blanchett is.

Január 13-án osztják ki 65-ik alkalommal az Arany Glóbusz díjakat. Tony Gilroy első rendezése a George Clooney főszereplésével készült Michael Clayton. Az amerikai filmes olyan emlékezetes alkotások forgatókönyvét jegyzi, mint Az ördög ügyvédje és A Bourne-trilógia. A feszültséggel és meglepetésekkel tűzdelt történetszövés mestere most nagymenő cégek közötti hatalmi játszmát elemez thrillerében, mely négy kategóriában lett jelölt.

A legjobb filmdráma, a legjobb drámai színész (George Clooney) kategóriák mellett a legjobb mellékszereplő díjra jelöltek között egymással verseng Tilda Swinton, a filmben megformált karakterért, valamint Cate Blanchett, aki a Bob Dylan életútját formabontó módon tálaló I?m Not There sztárja. Tony Gilroy filmjének még egy szereplője került be a nevezettek közé, mint a legjobb férfi mellékszereplő díj várományosa: Tom Wilkinson.

A legjobb idegennyelvű film kategóriájának nevezettjei közé jutott Ang Lee kémdrámája, a tajvani Ellenséges vágyak (Lust, Caution), valamint Julian Schnabel életrajzi filmje, a francia-amerikai Szkafander és pillangó (The Diving Bell and The Butterfly). Utóbbi alkotója jelölést kapott a legjobb filmrendező kategóriában, a történet kidolgozásáért felelős Ronald Harwood neve pedig a legjobb forgatókönyv kategóriába került be. A Piaf című film főszereplője, Marion Cotillard a zenés film-vígjáték kategóriában kapott jelölést, mint legjobb színésznő.

Tervezett bemutatók: Szkafander és pillangó ? január 31, Ellenséges vágyak ? február 7, Michael Clayton ? február 21, I?m not there ? február 28. A Piaf című film megvásárolható exkluzív kétlemezes DVD-kiadásban, ajándék filmzenei CD-melléklettel. A filmek forgalmazója a Budapest Film.

Szóljon hozzá!