ZETApress

hírportál

Startra kész az animációs filmek legjava

Csütörtökön indul az 5. Anilogue, Budapest legnagyobb nemzetközi animációs filmmustrája. A fesztivál 14 külföldi rajzfilmest lát vendégül, köztük a négy igazán neves zsűritagot is. Itt lesz a zsűriben kelet és nyugat két igazi nagyágyúja, Bill Plympton az Egyesült Államokból és Yamamura Koji Japánból. A New York-i Bill nemcsak válogatást hoz filmjeiből. Egy előadás során azt is bemutatja, miként kell szerinte rajzfilmet csinálni. A japán Yamamura Koji nem a szokásos japán animék világába vezet. Artisztikus stílusa közel áll az európai gondolkodásmódhoz.

Mindkét zsűritag filmjeit nagy előzetes érdeklődés övezi, de az előzetes helyfoglalások alapján ugyanez mondható el a nagyjátékfilmekről is. Ugyanúgy érdeklődnek a magyar Egon és Dönci, mint a japán Tekkonkikreet vagy Plympton nagyfilmj, az Égnek áll után. Sőt! Bár a Macskafogó 2. bemutatójáig még három hetet kell várni, az Anilogue-on egy alkotói bemutatót már tartanak a szervezők némi ízelítő vetítéssel. A jegyek elővételben kedvezményesen kaphatók a Toldi és az Uránia mozik pénztáraiban szerda délutánig. Lehetőség van bérletre is, amely 4 megvásárolt jegy mellé ad kettőt ajándékba.

14 külföldi vendég az Anilogue-on!

Idén az Anilogue részben Portugáliára irányítja figyelmét: Luis da Matta Almeida: portugál rendező-producer a zsűri negyedik tagja, egy válogatás mellett hoz egy saját nagyjátékfilmet a fesztiválra: De Profundis címmel egy festményanimációt láthatunk tőle. A negyedik zsűritag Riho Unt észt bábfilmrendező, aki az épp ötven éves Nukufilm (nuku = báb) stúdió legjobb válogatását hozza el. A stúdió 50-ik évfordulójára izgalmas bábanimációs kiállítást rendez az Urániában, amit a fesztivál alatt bárki megnézhet. A Having Soul (Lelke van) címen futó kiállításnak már sok animációs rendezvény helyet adott a világban, ezúttal Magyarországra érkeznek a Nukufilm legizgalmasabb és leghíresebb darabjainak fotói.

Bár a fesztivál igazi nemzetközi színekben zajlik, hiszen Kanadától Dél Koreáig rengeteg ország képviselteti magát, a verseny maga az európai animáció jegyében fut. 26 rövid animációs filmet válogatott a több mint ötszáz nevezésből versenybe az előzsűri. A rengeteg nevezésből pedig három magyar film is bekerült a legjobb 26-ba, ami egyedülálló a fesztivál eddigi történetében.

Egon és Dönci megszólal

Különleges az Egon és Dönci szereplése az Anilogue animációs fesztiválon, hiszen az országos bemutató napján csütörtökön, a film alkotói beszélgetnek az érdeklődőkkel az Urániában holnap a 17 órás vetítés után tartott közönségtalálkozón. Magyar Ádám és Magyar Dániel a két rendező, Gál Gergely gyártásvezető és Macsinka Zsolt zeneszerző várják a sajtó és a nagyközönség kérdéseit és szívesen mesélnek a film létrejöttének körülményeiről. Ez az első 3D-s magyar egész estés animációs film, ezért mindenképpen ott a helye az Anilogue feszitválon ? fogalmazott Gál Gergely a film alkotócsapatából.

Az Egon és Dönci hősei a szomszédos naprendszer egy aprócska bolygójának lakói (Egon egy majdnem-ember, Dönci egy majdnem-macska), akik úgy döntenek, hogy meglátogatják a Földet. Az első magyar 3D animációs filmet az egri kommuna.org készítette másfél év alatt. A 16 fős cég korábban videoklipeket, TV spotokat készített és kisebb animációs filmeket, melyek az egész estés film ?tanulmány epizódjai? voltak. Az Egon és Dönci az első saját, professzionális, nagy alkotásuk. Az Egon és Dönci különleges, egyedülálló az animációs filmszakmában. Nyelvnélküli, azaz gesztusokra, nemzetközileg érthető jelekre, mindenki számára érthető humorra épült anélkül, hogy egyetlen konkrét dialógus, mondat elhangzana benne.

Az Egon és Döncin kívül még több közönségtalálkozó is lesz a fesztiválon. Itt lesz a Macskafogó 2. bemutatkozása, az osztrák Thomas Renoldner és Koji Yamamura is bemutatja filmjeit. Az Anilogue fesztivál egyik büszkesége, hogy Bill Plympton is bemtuatja készülő nagyjátékfilmjeinek néhány epzódját szombat délután 3 órakor az Uránia Dísztermében. Plympton az amerikai alternatív animáció guruja, aki kívülről indult, és egészen az Oscar-jelölésig jutott – ami persze nem jelent semmit. Legjobb filmjeiben elvadult és szürreális látomások keverednek naiv és ártatlan animációs vonalvezetéssel, életművében politikailag inkorrekt sztorik váltakoznak Windows-rekmlámokkal vagy épp videoklipphez gyártott animációs anyaggal.

Előadásáról így nyilatkozik: Szeretném bemutatni a budapesti közönségnek, hogy miként lehet egy egész életen át kizárólag független filmeket készíteni, és abból meg is élni. A korábbi rövidfilmjeimen kívül itt, Budapesten mutatok meg Európában először részleteket új, egész estés filmemből, az Idióták és angyalokból. A színpadon be fogom mutatni, hogyan készítem a rajzfilmjeimet, és minden egyes nézőnek készítek egy rajzot.

Szóljon hozzá!