ZETApress

hírportál

Baaria a Mammutban

Giuseppe Tornatore (Cinema Paradiso, Mindenki jól van, Az óceánjáró zongorista legendája, Maléna) az Oscar-díjas, világszerte ismert és elismert olasz forgatókönyvíró-filmrendező legújabb alkotása ismét maradandó élménnyel ajándékozta meg az igényes mozgóképalkotások kedvelőit ma délelőtt a Palace Mammut I. moziban.

Tornatore (részben önéletrajzi ihletésű) új alkotása egyszerre szórakoztató és szellemes, epikus elbeszélés nagy szenvedélyekről és magával ragadó utópisztikus álmokról. A Baaria egy hétköznapi hősökkel benépesített legenda, nagy ívű, fél évszázadot felölelő, rabul ejtő történelmi és társadalmi tabló.

A cselekmény egy Szicíliai család három generációjának története: Ciccotól a fián Peppinon keresztül az unokáig, Pietróig. Az ők és családjaik magánéletén keresztül a film felidézi egy Palermói, vidéki közösség szerelmeit, álmait és csalódásait 1930-as évektől egészen a 1980-as évekig. A fasizmus idején Cicco egy egyszerű pásztor, aki ennek ellenére az olvasás szenvedélyének hódol és habzsolja a könyveket, verseket, romantikus regényeket.

Az éhezés idején és a II. Világháború alatt fia, Peppino látva az igazságtalanságokat, szenvedélyesen politizál, majd a háború után találkozik élete szerelmével. Kettőjük viharos kapcsolatát többen ellenzik Peppino politikai szerepvállalásai miatt. Ám a két fiatal mindent megtesz, hogy beteljesítsék álmaikat?

A Baaria című színes, feliratos, 152 perces olasz filmdráma varázslatos zenei világát, Tornatore állandó alkotótársa, Ennio Morricone komponálta. A film rendezői munkálataiért Tornatore-t tavaly Arany Oroszlán-díjra nominálták a Velencei Filmfesztiválon, és végül elnyerte a Pasinetti-díjat. A filmet idén a legjobb idegen nyelvű alkotásnak járó Golden Globe-díjra is jelölték. Bemutató szeptember 2-án, a Palace Pictures forgalmazásában.

Szóljon hozzá!