ZETApress

hírportál

Leningrádi vadászat

1938-at írunk, a Szovjetunióban tetőfokon a Nagy tisztogatás. Fjodor Volkonogov százados, a tehetséges és megbízható elhárítótiszt megneszeli, hogy kollégáit gyanús kihallgatásokra vezénylik. Mielőtt rá is sor kerülne, megszökik és hamarosan egy teljes NKVD-osztag kezd rá vadászni Leningrád-szerte.

Reménytelen menekülése közben a rendszer áldozatainak hozzátartozóit keresi fel, annak az elnyomó hatalmi gépezetnek, amelynek ő maga is az egyik fogaskereke. Mielőtt végzete utoléri, úgy érzi, a pokol tüzétől csak úgy menekülhet, ha valaki megbocsát neki. A háttérben a sztálini totális diktatúra tombol. Mindennaposok a letartóztatások, a kivégzések, a megfélemlítés az élet minden területét érinti. A társadalom dermedt bizalmatlanságban várja az elkerülhetetlen háborút.

A Volkonogov százados szökésben egy akciófilmes elemekből szőtt politikai parabola, amelyben egy NKVD-tiszt hirtelen öntudatra ébred, ám feloldozásra már nem marad ideje. A film 2021-ben debütált a Velencei Filmfesztivál versenyprogramjában, azóta pedig szinte csak a fesztiválok közönsége láthatta. A magyarhangya idén nyár végén és ősszel két vetítés erejéig magyar felirattal hozza el a hazai mozikba ezt a lehengerlő politikai parabolát, amely az elkészítése óta talán még aktuálisabbá vált.

A Volkonogov százados szökésben című 126 perces orosz-észt-francia filmdrámát rendezte: Alekszej Csupov, Natasa Merkulova. Forgatókönyv: Alekszej Csupov, Natasa Merkulova és Mart Taniel. Operatőr: Mart Taniel. Szereplők: Jurij Boriszov, Timofej Tribuncev, Nyikita Kukuskin. Első vetítése augusztus 27-én vasárnap 19:30-kor lesz a Rákóczi úti Uránia Nemzeti Filmszínházban a magyarhangya forgalmazásában, jegyek idekattintva kaphatók.

Szóljon hozzá!