ZETApress

hírportál

A 13-as a Szindbád Moziban

Nagy szegénységben élő emigráns családját a húszéves Sebastian alkalmi munkákból tartja el. Egy elhanyagolt tengerparti villa morfinista tulajdonosa megbízza a tető javításával. A fiú munka közben fültanúja lesz egy beszélgetésnek, az anyagi gondokkal küzdő beteg férfi egy nagy pénzösszeg gyors megszerzéséről beszél az egyik barátjának, láthattuk ma délután A 13-as című színes, feliratos francia thrillerben.

Amikor a házigazda váratlanul meghal, és nincsen, aki kifizetné Sebastian munkadíját, a fiú úgy dönt, hogy átveszi a férfi szerepét, és megpróbál a pénz közelébe jutni. Követi a nevére érkező instrukciókat, vonatra száll, és rejtélyes üzenetek nyomán egy isten háta mögötti udvarházhoz érkezik. Minden, ami a normális világhoz kötötte, a kapukon kívül marad, és egy ördögi játszma veszi kezdetét, ahol a tét az életben maradás.

A fiatal grúz származású rendező, Géla Babluani első filmje üstökösként robbant be az európai filméletbe. A visszafogott eszközökkel dolgozó rendező egy olyan feszült és izgalmas filmet alkotott, melynek képei lenyomatként sokáig ott maradnak a nézők emlékezetében.

A film hazai forgalmazója különleges bemutató keretében vetíti le először a nagyközönségnek a fekete-fehér francia thrillert. Kedden a Toldi mozi előtérben este 7 órától a Realistic Crew formáció DJ szettel készíti fel a nézőket a filmre, és az utána következő partyra. Az együttes neve ismerősen csenghet a hazai filmrajongók számára. Ők szerezték Vranik Roland Fekete kefe című alkotásának zenéjét, mellyel a rendező a 35. Magyar Filmszemle fődíját nyerte el, a zeneszerzők pedig a legjobb eredeti filmzenéért vehettek át díjat az Annonay Nemzetközi Filmfesztiválon.

Kísérőfilmként Szekeres Csaba La Belle Époque című 13 perces kisfilmjében egy terrorista csoport elfoglal egy iskolát, a fogva tartott gyerekek közül azonban két kislány megszökik. Üldözőjük különös módon büntet: átadja fegyverét áldozatának és vár, képes-e meghúzni a ravaszt egy gyereklány. Bemutatójuk jövő csütörtökön lesz a Budapest Film forgalmazásában.

Szóljon hozzá!