ZETApress

hírportál

Bajnokok az Odeonban

Az Odeon Lloyd moziban mutatták be a minap a sajtónak a Bajnokok (Mistří/Champions) című másfél órás cseh filmalkotást. Ebben az egzisztencialista komédiában szerelem, csalfaság és fantázia kerülnek terítékre, miközben egy gyakorlatilag lakatlan cseh határmenti falu kocsmájában egy rozoga tévén a jégkorong világbajnokság eseményei zajlanak.

Furcsa népek laknak arrafelé. A kocsma tulajdonosa, Karel meggyőződéssel hiszi, hogy remek helyet üzemeltet, és felesége, Zdena szerelmes belé. Zdena azonban a buszsofőr Milanért rajong már, aki charter járatokat szeretne vezetni a tengerhez. A csalódott Jarda már semmiben nem hisz, még saját fiában sem. A reményvesztett társaság előtt azonban nem várt lehetőség adódik: a falu alkoholistája, Bohous egy baleset következményeként előre megérzi a világbajnoki mérkőzések eredményeit.

A Bajnokok érzékeny film a kilátástalan emberi sorsokról, egészen egyéni hangvétellel. Marek Najbrt letisztult, minimalista eszköztárral is képes a súlyos mondanivaló kifejezésére, amit többek között három Cseh Oroszlán-díjjal is kitüntettek. Formanyelve egészen különleges, talán a tavaly bemutatott Sírugrókhoz lehetne hasonlítani. A Bajnokok komédia, de ennek ellenére mély, bensőséges, és szívhez szóló alkotás, melyet mondanivalója, és az elbeszélés módja is különlegessé tesz. Forgalmazza a Budapest Film.

Marek Najbrt rendező

A rendező Prágában született 1969-ben. Társadalomtudományi diplomat szerzett a Károly Egyetemen, majd dokumentumfilm-rendezőként végzett a FAMU-n. Prágában él és dolgozik. 1991 és 1998 között amatőr és profi audiovizuális projekteket írt és rendezett. Ezek közül kiemelkedik az 1994-es Balkóny, valamint az 1996-97-ben készült Sedm splněných snů. Az elmúlt években a filmkészítésnek szentelte életét, eddigi legambíciózusabb projektje a Negativ és a Cseh Televízió koprodukciójában készült Encyclopedia of the Universe. A Bajnokok az első nagyjátékfilmje.

Szóljon hozzá!