ZETApress

hírportál

Júlia ezerszer

Az Ezerszer Júlia ? Arcok és kérdőjelek című kiállítás nyílt meg ma 16 órakor a budavári Országos Széchenyi Könyvtárban. A tárlat 2019. március 9-én szombatig a könyvtár nyitvatartási idejében az V. szinti Nemzeti Ereklyetérben díjtalanul látogatható. Fotóink Lantai József felvételei.

Az idén nemcsak az 1848?49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulóját ünnepeljük, hanem az abban tevékenyen részt vállaló Szendrey Júlia 1828. december 29-ei születésének 190. és 1868. szeptember 06-ai halálának 150. évfordulóját is.

Az Országos Széchényi Könyvtár gazdag anyagára épülő kiállítás ? kiegészülve a Petőfi Irodalmi Múzeum gyűjteményéhez tartozó relikviákkal ? Szendrey Júlia irodalmi és magánéleti szerepvállalását hivatott bemutatni. A tárlat Szendrey Júlia levelei, naplótöredékei, versei és Andersen-fordításai mellett korabeli hírlapok és mellékleteik segítségével bepillantást enged a korszak viselet- és társadalomtörténetébe is.

Szendrey Júlia alakjához sokszor még ma is a XIX. század második felében, a XX. század elején gyakran kapcsolt jelzők (hiú, kacér, excentrikus) és asszociációk (nadrág, szivar, rövid haj, feleségek felesége, erdődi George Sand, Petőfi hűtlen özvegye) tapadnak, a szakirodalom pedig sokkal inkább foglalkozott a magánéletével és annak megítélésével, mint irodalmi munkásságának értékelésével.

A kiállítás célja, hogy a kortárs reflexiók és a XIX-XX. századfordulói recepció mellett az utóbbi években megjelent, friss szemléletű szövegkiadások segítségével új kérdéseket, megközelítéseket, interpretációs lehetőségeket vessen fel. Szendrey Júlia sokoldalú személyiségére és irodalmi örökségére, valamint a hozzá kötődő képzetekre reflektáló kortárs művészi értelmezések egyik reprezentatív formája a MOME Textiltervező Tanszékének hallgatói által készített, a kiállítást díszítő öt installáció.

Szóljon hozzá!