ZETApress

hírportál

Labirint a Várfok utcában

Ujházi Péter: Labirint című kiállítása nyílt meg tegnap este a Várfok utcában. A tárlat január 12-én szombatig vasárnap-hétfő kivételével 11 és 18 óra között látogatható. A Várfok Galéria és a Project Room nagyszabású kiállítással készült egyik legrégebbi művésze, Ujházi Péter (1940, Székesfehérvár) számára.

Ujházi Péter első egyéni tárlata 1991 júniusában került megrendezésre a Galériában, melyet azóta 13 egyéni kiállítás követett. A január 25-ei csoportos kiállítása megnyitásáról idekattintva olvashatunk. A Várfok utcában most megnyílt tárlata művészi pályaindulását, emblematikus korszakait és sokrétű anyaghasználatát mutatja be. Megnyitotta: Salamon Júlia.

Művészete több mint negyven éve töretlen: sajátos motívumait, figuráit és helyszíneit a változó stílusirányzatokat nem követve, mindig egyéni útját járva mutatja be a közönségnek. Sokszínű alkotói tevékenysége ellenére ? amely a festmények mellett magában foglal például kollázsokat, grafikákat, akvarelleket és asszamblázsokat, művészkönyveket, vagy éppen fa-, kerámia- és vasszobrokat is ? kirajzolódik, hogy az alkotó ?70-es években kialakuló képi világa az évek alatt lényegileg mit sem változott.

A narrativitást, műveinek alapvetően elbeszélő, vagy ahogyan a művész fogalmaz: kibeszélő jellegét a munkákon megjelenő szöveges részek, feliratok is erősítik. Festményeinek sajátos, több nézetből alakított perspektívája és az ebből adódó különös térbelisége egyenes úton vezetett el a dobozokhoz és a szobrokhoz. A dobozok színpadszerű világában vagy az agyagból készített szobrain mintha megelevenednének a festmények síkbeli alakjai; művészetének alapvető jellegzetességei, mint a játékosság és könnyedség, másrészről a groteszk világlátás és fanyar, kritikus hang ezeken az alkotásokon is ugyanúgy felfedezhetők. A narratív festményekre jellemző expresszív színek és gesztusos ecsetkezelés jellemzi a festés önfeledt élményéről tanúskodó táj- és lombképek sorozatát is, mely a ?60-as évek vége óta az életmű jelentős egységét képezi.

A mindennapi élet jellegzetes helyszínei, így a szülőváros: Székesfehérvár, a budapesti műterem és Nadap, a Fejér megyei kis falu mellett kalandos utazások nagyvárosi helyszíneit (New York, Lisszabon) is megidézik az alkotások. A kiállítás minden egyes műve egy-egy külön kis világba vezeti el a nézőket, ám az alkotó jellegzetes stílusa és elbeszélésmódja minden történetet összefog, legyen szó akár történelmi eseményről, akár a mindennapi élet kiragadott történéséről. Ez az egységes életmű teszi Ujházi Pétert a magyar kortárs művészeti színtér összetéveszthetetlen szereplőjévé.

Szóljon hozzá!