ZETApress

hírportál

Felvidéki festmények

Szűcs László felvidéki festőművész kiállítása nyílt tegnap 17 órakor a Teréz körúti Kárpát-haza Galériában. Köszöntőt mondott Fejes Norbert, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Külhoni Magyarok Osztályának vezetője. Ünnepi beszédet mondott Csenger Tibor, Nyitra Megye Önkormányzatának alelnöke, a kiállítás fővédnöke.

A november 28-án szerdáig látható kiállítás kurátora: Tóth Norbert, a Forrás Művészeti Intézet igazgatója. Megnyitotta: dr. Bába Szilvia Ph.D. a Duna Palota művészeti és operatív igazgatója. Az est moderátora: Takács Bence Ervin előadóművész volt. Közreműködött: Kovács Nóri, a Magyar Kultúráért-díjas énekesnő. Fotóink Rósa István felvételei.

Szűcs László felvidéki festőművész 1935-ben született Zselízen. Tanulmányait a Pozsonyi Iparművészeti Középiskola reklámgrafika tagozatán, majd Brünnben, a Tanárképző Főiskola képzőművészeti szakán folytatta. Nyugdíjazásáig reklámtervezőként dolgozott Nyitrán és Léván. Jelenleg Pécsett és feleségével, akivel húsz éve ismerkedett meg.

Szűcs László a fények és árnyékok szerelmese. Olaj és pasztell technikával készült gazdag színvilágú tájábrázolásai, figurális képei, csendéletei a természeti látványból, városi hangulatokból kiindulva épülnek fel, telve a festő által beleszőtt gondolatokkal, érzésekkel. Témáinak többségét a szülőföld tájaiból és népéből merítette. Számos alkotásán látható a Garam folyó és szűkebb pátriája, valamint Felvidék tájai, városai. ? Élményeket, érzéseket közvetítek a látogatók felé a képeimmel, a természet, a mindennapok szépségének megörökítésével ? vallja önmagáról.

Sokat utazik és alkot a természetben, ahol pasztell képeivel a pillanatot ragadja meg. Zselíz, Léva, Besztercebánya, Nagyszeben városrészleteit más ? más fényviszonyokban állítja elénk. Alkotásain megjelennek a Kárpát-medence tájai, emberei, városai és távolabbi utak emlékei. Képeire a természetelvű látásmód jellemző, színhasználatában a világos, derűt sugárzó árnyalatokat kedveli. Alkotásai élénk színei életszeretet sugároznak, ám korai olajképein felsejlenek a megpróbáltatások nyomai. A megviselt arcok, zord házak, udvarok, utcarészletek és a továbbgondolásra késztető, Minden háború győztese című kép beszélnek erről az időszakról.

Szóljon hozzá!