ZETApress

hírportál

Két obeliszk Ferencvárosban

A leküzdhetőkChristian Thanhäuser: A leküzdhetők című kiállítása nyílt meg tegnap este a Ráday utcai 2B galériában. A november 15-én csütörtökig látható tárlat nemcsak ízelítőt ad a művész grafikai munkásságából, hanem tipográfusként és kiadóként is bemutatja. Ezenkívül bepillantást enged a Két obeliszk (Die Überwindlichen) létrejöttének szellemi hátterébe is.

Márton László: Két obeliszk (Die Überwindlichen) című új regénye Christian Thanhäuser fametszeteivel tekinthető, Robert Musil kifejezésével, osztrák?magyar párhuzam-akciónak is. Thanhäuser és Márton Karl Kraus alakját választotta kiindulópontnak egy közös munka ? a magyar író regénye az osztrák grafikus illusztrációival ? létrehozásához. A párhuzamosság abban is megmutatkozik, hogy Thanhäuser Kraus két kedvenc táját, a janovicei kastélyparkot Csehországban és a Tödi-hegyet Svájcban egyidejűleg örökítette meg, és hogy Márton párhuzamosan két nyelven, németül és magyarul írta regényét.

A regény Karl K. bécsi újságíró és a nála lényegesen fiatalabb csehországi bárókisasszony, Sidonie N. szerelméről szól. Kettejük szerelme már csak a szociokulturális különbségek miatt sem alakulhat tartós együttéléssé. Karl K. polgári, mi több, zsidó származású ? Sidonie arisztokrata. A férfi aszkéta-alkat, saját szigorú munkaerkölcse rabszolgája ? a nő élvezni akarja az életet, és szeretne harmóniában élni mind szűkebb janovicei környezetével, mind a nagyvilággal. Mégis összetartoznak életük végéig ? ami előbb a férfi, utóbb a nő élete végét jelenti.

Szóljon hozzá!