ZETApress

hírportál

Mindent az üvegről

Breathless ? Az üveg születése című interaktív kiállítás nyílt tegnap este a Design Hét Budapest keretében a józsefvárosi Szlovák Intézetben, a Rákóczi út 15-ben. A vasárnapig látogatható tárlatot Juraj Chmiel, a Cseh Köztársaság és Pavol Hamžík, a Szlovák Köztársaság budapesti nagykövetei nyitották meg.

A Cseh Centrum és a Szlovák Intézet a Breathless interaktív kiállítás keretében üvegművészeti kiállítást és egy működő üveghuta installációját mutatja be a Design Héten. A cseh és szlovák design legjavát képviselő üvegtárgyakat a Rákóczi úti palotában, a több, mint 1000 fokos hőmérsékleten üzemelő üveghutát annak udvarán állítják fel. Az üvegművesség kulisszái mögé üvegfúvók és designerek nyitott workshopjai engednek betekintést.

A workshopokon profi üvegfúvók és neves dizájnerek közösen hoznak létre alkotásokat, bemutatva az alapvető üvegkészítési technikákat és felfedve az üvegkészítés titokzatos folyamatát. A részletes beosztás és a regisztráció a Facebook-oldalon intézhető! Az improvizált workshopokon az üveg különféle nyersanyagai és az üveggyártásban használt hagyományos eszközök is szerephez jutnak.

A Breathless kiállítás először Londonban mutatkozott be a London Design Festivalon. A kiállítás koncepciójáért két kreatív csoport, a DECHEM és az OKOLO felel. A DECHEM alkotói, Michaela Tomišková és Jakub Janďourek egyaránt építenek a cseh üveg magas színvonalú kézműves hagyományára és a modern dizájn értékeire. Alkotásaikon ugyanúgy érezhetőek az erős érzelmi és intellektuális szenvedély hatásai, mint a jellegzetes, fekete cseh humor. A DECHEM a 2017-es budapesti MeeD kiállítás Határtalan Design díjának egyik nyertese. Az OKOLO kollektíva a városi kulturális élet számos területén alkot, tevékenységei a design szokatlan bemutatása köré összpontosulnak. A csoport tagjai Jan Kloss és Matěj Činčera grafikusok és Adam Štěch kurátor.

Az üvegművészeti kiállítás műtárgyaival, illetve az üveg más megjelenési formáival lehetőséget nyújt a nézőknek arra, hogy az anyag jelenlegi és múltbeli felhasználási módjairól is átfogó képet alkossanak. A tárlaton a XVI. századi üvegpohártól a hegesztősisakon át az iPhone-ig számos, az üveghez kapcsolódó használati tárgy kerül bemutatásra, felvonultatva az üveg gyakorlati használatát a technológiában vagy az építészetben.

Szóljon hozzá!