ZETApress

hírportál

Erdélyi Deák-pár Terézvárosban

Deák Barna és Deák M. Ria erdélyi képzőművészek kiállítása nyílt meg tegnap 17 órakor a Kárpát-haza Galéria zártkörű rendezvényként a meghívott vendégek részére a Teréz körúti Forrás Galériában. Köszöntőt mondott Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke. Fotóink Rósa István felvételei.

A kiállítás kurátora: Tóth Norbert, a Forrás Művészeti Intézet igazgatója. Fővédnöke: dr. Janó Márk, a Miniszterelnökség közigazgatási államtitkára. A szeptember 06-án csütörtöktől 27-én csütörtökig látható tárlatot Józsa Judit kerámiaszobrász, művészettörténész nyitotta meg. Közreműködött: Szokolay Dongó Balázs Prima-díjas népzenész. Az est moderátora: Takács Bence Ervin előadóművész volt.

Deák Barna erdélyi képzőművész 1943-ban Kovásznán született. Sosem tartozott a múlt rendszer kegyeltjei közé, az átélt meghurcoltatások meghatározták életét és munkásságát. Alkotásain az ábrázolt ? valós vagy kitalált ? figurák nem békét és harmóniát, hanem lázadó, erőteljes kifejezésmódú expresszív hangulatot sugároznak. Technikailag sokoldalú művész, a hagyományos táblaképek, szoborszerű figurák mellett a maga által feltalált sokszorosított grafikákig, illetve drótnyomatokig terjed művészete. ? A mindennapok kihívásaira keresem a válaszokat festményben és grafikában, sokszor humorral, máskor pedig kemény társadalomkritikával ? vallja Barna.

Deák M. Ria erdélyi képzőművész 1944-ben Székelyudvarhelyen született. Könnyed, de ugyanakkor összetett szín, forma és kontúrhálókból teremtett alkotásai egyedi módon határozzák meg a textíliák színdinamikáját és logikáját. Mindezek mellett játékos formavilága, az anyagkombinációk izgalmas struktúrája teszi egyedivé ezeket az alkotásokat. Számára nem a tárgyalkotás a fontos, hanem az anyag megismerése és ábrázolásmódja, lehetőségeinek feltárása. Művészeti tanulmányait a marosvásárhelyi Képzőművészeti Líceumban, majd Bukarestben folytatta, ahol belsőépítészetet tanult. ? Munkáimban a különböző anyagokkal elérhető esztétikum végtelen lehetőségeit keresem ? vallja Ria.

Szóljon hozzá!