ZETApress

hírportál

Ferencvárosi _ fotókiállítás

2B FotókiállításRévész László tanítványainak munkáiból nyílt tegnap este kiállítás a Ráday utcai 2B Galériában. Az augusztus 18-án szombatig látható tárlat szervezői: Kicsiny Martha & Varga Szabolcs Lajos.

Kiállító művészek: Balázs Kitti, Frenyó Júlia, Kádár Emese, Kenesei Zsófia, Kicsiny Martha, Szabó Nóra, Szaniszló Anna, Széll Ádám, Szücs András, Tóth-Fejel Ágnes, Varga Szabolcs Lajos, Varga Andrea.

Adott _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ fiatal festőművész szakos hallgató, a Magyar Képzőművészeti Egyetem Révész László osztályából és adott egy kísérleti fotóprojekt, mely a _ _ _ _ _ címet viseli. A projektben résztvevő hallgatók fotóikat digitális/poszt-intermediális alapokon gondolják újra, kiállítótér és a mű kapcsolatának összefüggésében. A projekt célja festészeti tapasztalatokból kiindulva egy olyan kiállítási szituáció létrehozása, ami elsősorban a kortárs intermediális fotóinstalláció lehetőségeit tárgyalja.

Az összegyűjtött fényképekből természetesen alakult ki a közös tematika. A fotók többnyire üres tereket mutatnak meg, és a narratívát mellőzve, a formára és a kompozícióra fókuszálnak. A megörökített helyek embertelenek, csupán az emberek eszközei és nyomai észrevehetőek. Erős, geometrikus képalkotás a jellemző rájuk, amiknek szerkezeteit a rendszerbe kerülő tárgyak megtörik, egy nem-narratív, absztraháló helyzetet alkotva.

A képek attitűdje távolságtartó; olyan jeleneteket mutatnak be, melyeknek futólag voltunk csak tanúi. Gyakran jelenik meg természetes, vagy megmunkált természeti környezetekbe kerülő mesterséges tárgyak el- vagy lepusztulása vagy megváltoztatása. Az egész sorozatot meghatározza az a csend, ami a megfigyelő és a megfigyelt között van jelen, ugyanakkor a tekintet szó szerint az objektív tekintete: mellőz minden személyességet. Ez a csend kerül kifejeződésre a projekt címében is: öt darab hiánykarakter, mely fent részletezett tematikát bármilyen betűnél, szónál vagy fogalmi utalásnál pontosabban tükrözi.

Szóljon hozzá!