ZETApress

hírportál

Duna-festmény a Duna parton

Budapestre ért a világ leghosszabb dunai képe. Egy 1 km hosszú vásznon örökítette meg a Duna egyedülálló tájait, valamint veszélyeztetett növény- és állatfajait a szerbiai Szond városából származó Ana Tudor festőnő ? tudtuk meg a délelőtti sajtótájékoztatón a Jászai Mari téri Rapszódia hajón.

A világ leghosszabb dunai képe hosszú útra indult ezen a nyáron a Fekete-erdőtől a Fekete-tengerig: az Art of Danube kiállítás különböző országokat érintve 13 városban áll meg, többek között Budapesten is: ma csupán egyetlen napig állomásozik. A kiállítás hazai partnere a WWF Magyarország, valamint a Város és Folyó Egyesület. A kiállítás során az érdeklődők megcsodálhatják a rekord nagyságú festményt, ezzel együtt pedig megismerhetik a Duna mentén élő veszélyeztetett növény- és állatfajokat. Az Art of Danube kiállítást az AWP Vadvédő Egyesület (Association for Wildlife Protection) szervezi partnereivel, Budapesten a WWF Magyarországgal és a VALYO ? Város és Folyó Egyesülettel közösen.

Az Art of Danube a természet megtapasztalása a művészeten keresztül. A név maga már egy programot jelent, de a szervezők a kiállítással platformot is szeretnének teremteni információs és kreatív események számára. Ezért több állomáson kapcsolódik a kiállításhoz egy kreatív keretprogram, amely művészi módon foglalkozik a folyó menti élettel. Budapesten kapcsolódó programként 21 órától a Valyo Kikötőben a Blue Heart/Kék szív című dokumentumfilmet láthatja a közönség. A festmény Budapesten a Carl Lutz felső rakpart Margit híd és Árpád híd közötti szakaszán reggel 8 órától sötétedésig, csupán egyetlen napig, egy pop-up kiállítás keretében látható.

A Duna Európa második leghosszabb folyója. 2857 km hosszan folyik keresztül 4 fővároson, és 10 országot érint. A folyó húszmillió embernek biztosít ivóvizet, valamint számos veszélyeztetett fajnak ad otthont. A Dunához köthető fajok, valamint a Duna mentén élő emberek életterét azonban súlyosan veszélyezteti a partszakaszok beépítése és a szennyezés. A szervező és partnerei az Art of Danube kiállítással arra is szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a folyó és árterének védelme mindenki számára rendkívül fontos feladat. A WWF Magyarország munkája során kiemelten kezeli a folyók és vizes-élőhelyek megóvását, éppen ezért örömmel állt a kezdeményezés mellé.

? A Duna természeti örökségünk része, számtalan dolgot ad nekünk, ami mindennapi életünkhöz elengedhetetlen. Fontos ivóvízbázis, a rekreáció széles választékát kínálja, vízi sportok, horgászat, és strandélmények kötődnek hozzá, de a mezőgazdaságban is jelentős szerepet tölt be. Európa második leghosszabb folyója azonban teljes vízgyűjtőjén ártereinek 68%-át elveszítette. Közös feladatunk, hogy a folyó és ártereinek értékét újra megismerjük és megóvjuk ? mondta Antal Alexa, a WWF Magyarország kommunikációs vezetője. A projektről, a vándorkiállításról és a veszélyeztetett fajokról további információk weboldalukon találhatók. A fotók Bajomi Bálint felvételei.

A projektről:

A kiállítás célja, hogy felhívja az emberek ? főként a fiatalok ? figyelmét folyóink, és kiváltképp a Duna védelmére, a folyóban és árterein található fajok megóvásának fontosságára. A kiállításon városonként különböző kreatív kiegészítő programokkal hívják fel a figyelmet vizes-élőhelyeink, ártereink és a Duna védelmének fontosságára. A kiállításra a belépés ingyenes.

A festményről:

Az Ana Tudor festőnő által megálmodott és megvalósított festmény összesen 1 kilométer hosszú, 80 cm magas, a vászon több mint 60 különálló, összefűzhető tekercsből áll. A műalkotást ma reggel helyezték ki önkéntesek a Carl Lutz felső rakpart Margit híd és Árpád híd közötti szakaszán, a járda és kerékpárút felőli oldalon, és egy napig látható.

Association for Wildlife Protection:

Fiatal nonprofit szervezet a németországi Freiburgból, amelynek elsődleges célja a veszélyeztetett állatok védelme. 2011 óta szerveznek és támogatnak természetvédelmi projekteket világszerte, ezek közül többet a WWF-vel együttműködve. Legfrissebb, Art of Danube című projektjükben a Duna folyása mentén, országokon átívelve szeretnék felhívni a figyelmet a természetvédelem és a veszélyeztetett fajok megőrzésének fontosságára.

Város és Folyó Egyesület:

Az egyesület a Duna-partok felértékelésén dolgozik. A Duna, fővárosunk legnagyobb és legkarakteresebb természeti kincse, jelenleg utakkal elhatárolt, megközelíthetetlen. Partvonala izgalmas, inspiráló. Akciócsoportunk a jelenleg kihasználatlan helyszínekre hívja fel a figyelmet a művészet és közösségfejlesztés eszközeivel, és javaslatot tesz a területek hasznosítására.

WWF Magyarország Alapítvány:

A WWF, a Föld legnagyobb civil természetvédelmi szervezetének hazai irodája, mely 27 éve dolgozik Magyarország természeti kincseinek védelméért. Az alapítvány a globális hálózat nemzetközi törekvéseivel összhangban dolgozik, de a hazai igények alapján meghatározott célkitűzéseket követ. Munkája során négy kiemelten fontos területre koncentrál: éghajlatváltozás és energia, erdők védelme, folyók és vizes-élőhelyek megőrzése, illetve őshonos nagyragadozóink védelme.

Szóljon hozzá!