ZETApress

hírportál

Ötven éve történt

Búcsú a tavasztól, 1968.Búcsú a tavasztól ? Forradalmi ifjúsági lapok, 1968/2. címmel nyílt kiállítás tegnap este az Arany János utcai Centrális Galériában. A szeptember 16-án vasárnapig látható tárlat kurátora: Székely Katalin, megnyitotta: Mélyi József.

A kiállító művészek: Altorjay Gábor, Jerzy Beres, Eugen Brikcius, Stano Filko, Tomislav Gotovac, Gulyás Gyula, Matjaž Hanzek, Tadeusz Kantor, Kemény György, Milan Knizak, Konkoly Gyula, Július Koller, Marko Pogénik, Red Peristyle, Szentjóby Tamás, Želimir Žilnik, et.al.

Az 1968-as év nagy reményekkel indult a közép- és kelet-európai országokban: egy pillanatra úgy tűnt, hogy a szigorú ideológiát felváltja a politikai pragmatizmus. Megjelentek a fogyasztói kultúra és a privát szektor elemei; lazult vagy teljesen megszűnt a cenzúra.

A nyugati tüntetéshullám is elérte a régiót, és az ellenkultúra Csehszlovákiában, Lengyelországban, Jugoszláviában és Magyarországon is éreztette hatását. A nyugati fiatalokhoz hasonlóan a vasfüggöny mögötti ifjúság is ki akarta javítani az előző generáció hibáit, meg akarta találni a saját hangját, az önkifejezés lehetőségeit. A Búcsú a tavasztól című kiállítás egy fiktív ifjúsági magazin formájában ezt a diáktüntetésekkel, happeningekkel és más ifjúsági és ellen-kulturális eseményekkel teli, virágzó és reményteljes időszakot mutatja be, amelynek a Varsói Szerződés csapatainak csehszlovákiai bevonulása vetett véget.

Szóljon hozzá!