ZETApress

hírportál

Várfok utcai Emlékmű

El Kazovszkij: Emlékmű című kiállítása nyílt meg tegnap 19 órakor a Várfok utca 11-ben. A július 28-áig, keddtől szombatig 11 és 18 óra között látogatható tárlat kurátora: Dillmann Vanda, a Várfok Galéria művészettörténésze. Társkurátor: Kolle Gabriella művészettörténész.

El Kazovszkij (1948. Leningrád ? 2008. Budapest), Kossuth-díjas művész születésének 70. és halálának 10. évfordulója alkalmából a Várfok Galéria egy nagyszabású egyéni kiállítást rendez, amelyben a monumentális életmű magángyűjteményekből válogatott kivonata kerül bemutatásra, így tisztelegve a Várfok Galériához a ’90-es évek eleje óta szorosan kötődő alkotó előtt.

El Kazovszkij orosz származása ellenére a magyar kortárs képzőművészeti színtér egyik legmeghatározóbb és legkülönlegesebb alakja. A ’70-es évek végén induló művész festészeti munkássága mellett az installáció- és performansz-művészet műfajaiban is maradandót alkotott. Eddigi legátfogóbb, az életmű számos aspektusát feltáró tárlatát 2015-ben a Magyar Nemzeti Galéria rendezte meg A túlélő árnyéka ? Az El Kazovszkij élet/mű címmel, mely az utóbbi évek egyik legtöbbet látogatott kortárs magyar egyéni kiállítása volt.

A művek a klasszikus antik mitológián és filozófián alapuló Kazovszkij-féle magánmitológia jellegzetes alakjainak kapcsolatairól, viszony-rendszereiről szólnak. E magánmitológia, eszköztárát és témáit illetően is, erősen kötődik egy két évezredes hagyományhoz: az ovidiusi Metamorphosesban leírtakhoz, főként a Pygmalion-történethez. Miképp a mitológiai szobrász, Kazovszkij is az ideális szépséget megtestesítő, ám mindig elérhetetlen bálványokat teremtett festményein, így tapasztalva meg a művészi alkotás elvont misztériumát. Kazovszkij fordított Pygmalion és Galatea-történetéhez egy újabb évforduló köthető, hiszen Ovidius épp 2010 éve fejezte be könyvét, melyben leírja a ciprusi művész legendáját.

Kazovszkij alkotásain, a megelevenedett szépségeszmény hajszolásával és az önéletrajzi sajátosságok feltárulásával egy édes-keserű pátosztörténetébe kapunk betekintést ? ami legalább annyira emel, mint taszít a gondolkodás mélyébe. A Várfok utca túloldalán félórával előbb megnyílt Enyészet-kiállításról idekattintva olvashatunk.

Szóljon hozzá!