ZETApress

hírportál

Belvárosi Emlékmozdulat

Cím nélkül, 1981.Az Art+Text Budapest Galéria június 29-én péntekig bemutatja Hetey Katalin: Emlékmozdulat című kiállítását az V. kerületi Honvéd utca 3-ban. Ma 18 órakor megnyitja: Mélyi József művészettörténész. Nyitva tartás keddtől péntekig, déltől 18 óráig ? tudtuk meg sajtósaiktól.

Az 1960/70-es években, Párizsban és Svájcban készült korai festményeket felsorakoztató tárlat Hetey Katalin (1924?2010) első egyéni kiállítása a galériában, a Konok Tamással együtt megrendezett, noir et blanc című, 2017-es válogatás után. Munkásságából a magyar közönség elsősorban életének utolsó évtizedeiben készített, mozgatható, letisztult formavilágú, háromdimenziós szobrait ismeri. Legtöbbet ezekkel a geometrikus acéltömbökkel és rézlemezből hajlott plasztikákkal szerepelt itthon, pedig a Párizs?Zürich?Budapest tengelyen leélt gazdag alkotói pálya hosszú és kitartó festészeti korszakkal indult.

A Képzőművészeti Főiskolán Szőnyi István osztályában tanult olyan ? később szintén Párizsban befutott ? művészekkel egy évfolyamban, mint Hantai Simon, Reigl Judit vagy Molnár Vera. 1956-ban elhagyta az országot, egy rövid, de inspiratív olaszországi kitérő után, ahol az itáliai arte povera olyan meghatározó figuráival találkozott, mint Afro, Alberto Burri vagy Marino Marini, végül Párizsban kötött ki. Az École de Paris, a francia informel és az art brut közelségében forrt ki művészeti nyelvezete. Hetey festészeti programjának alapja az épített örökség egyes motívumainak és a talált természeti, illetve ipari formáknak félig tudatos, félig ösztönös absztrakciója.

Szóljon hozzá!