ZETApress

hírportál

Majális a Nemzeti Múzeumban

23. Múzeumok MajálisaHetven múzeum és kulturális intézmény gyűlik össze az ország különböző részeiből ma a Magyar Nemzeti Múzeumban (MNM) a 23. Múzeumok Majálisára. A fesztivál beköltözik a múzeum épületébe, mivel a hagyományos helyszínen, a Múzeumkertben munkálatok zajlanak.

A körülmények ezért idén kicsit szűkösebbek lesznek, de számos különleges programmal készülünk ? mondta Varga Benedek, az MNM főigazgatója a szerdai sajtótájékoztatón. Az idei Múzeumok Majálisa csak egynapos lesz és három tematika körül forog: kapcsolódik a Családok Évéhez, a Közösségek Hetéhez, valamint a Múzeumok Nemzetközi Tanácsa, az ICOM aktuális jelmondatához: Múzeumok hiperhálózata ? Új megközelítés, új közönség.

Mint Varga Benedek kifejtette, a hiperhálózat gondolata a múzeumok kapcsolati hálójára, társadalmi tőkéjére, közösségi munkájára hívja fel a figyelmet. Szólt arról, hogy a kormány által meghirdetett Családok Évéhez kapcsolódás tovább erősíti a Múzeumok Majálisa eddigi, szülőket, gyerekeket, nagyszülőket kiemelten megszólító hagyományát. A Múzeumok Majálisa hagyományosan az ICOM által meghirdetett nemzetközi múzeumi naphoz csatlakozik. A fesztiválra az egész országból, illetve a határon túli magyar közösségekből is érkeznek múzeumi szakemberek.

Az MNM főigazgatója beszámolt arról, hogy a rendezvény alapvetően a közönség számára nyitott terekben fog zajlani, de néhány helyszín a látogatók elől egyébként elzárt területen, például a díszteremben lesz. A Múzeum-zugoly és a Lapidárium a múzeumi szakemberek és a közönség találkozásainak, szakmai előadásoknak, kerekasztal-beszélgetéseknek lesz a színhelye. A Műtárgysétányon az MNM állandó kiállításaiban betűk szólítják meg a látogatókat, a Tudássétányon mindenki tesztelheti saját tudását.

Az udvaron 13 órakor átadják a Pulszky Társaság ? Magyar Múzeumi Egyesület elismeréseit is. Deme Péter, a társaság ügyvezető elnöke elmondta, hogy Az év múzeuma a kiskunhalasi Thorma János Múzeum lett, Az év kiállítása-díjat a Soproni Múzeum Macskakő Gyermekmúzeum és közösségi tér című állandó tárlata kapja. A két győztes elnyerte az Arcanum Kft. félmillió forintértékű szolgáltatási csomagját is.

? Az év múzeuma kitüntető címre huszonkettedik, Az év kiállítása-díjra nyolcadik alkalommal hirdettünk pályázatot. Előbbire öt, utóbbira tizenöt intézmény jelentkezett ? mondta Deme Péter, aki az idei fesztivál programjai közül a Családok Évéhez kapcsolódva felhívta a figyelmet a hajdúnánási Móricz Pál Városi Könyvtár és Helytörténeti Gyűjtemény kiállítására, amelyet diákok valósítottak meg. Szily Marianna fő-szervező kitért arra, hogy a Múzeumok Majálisán résztvevő hetven múzeumból harminc az északi és a római udvaron sátrakban várja a közönséget.

Az ingyenes majálison különleges tárlatvezetésekkel, gasztronómiai kóstolókkal és koncertekkel is várják az érdeklődőket. 11 órától a Hahó Együttes játszik a gyerekeknek, a délutáni záróesemény pedig a Balázs Elemér Group koncertje lesz. A részletes program idekattintva olvasható. A 23. Múzeumok Majálisának védnöke Hoppál Péter, az EMMI kultúráért felelős államtitkára, Novák Katalin, az EMMI család- és ifjúságügyért felelős államtitkára, valamint Sára Botond, Józsefváros polgármesteri jogkörrel felruházott alpolgármestere.

Szóljon hozzá!