ZETApress

hírportál

Árverés a múzeumban

Horváth Imola, 2016A Zachor Alapítvány és a Dél-kaliforniai Egyetem (USC) Soá Alapítványa jótékonysági árverést tartott tegnap 17:30-tól a Petőfi Irodalmi Múzeum I. emeletén a Pintér Galéria és Aukciósház szervezésében. Az árverésen diákok által készített 14 alkotás szerepelt, melyek A művészet az elmondhatatlan tolmácsa című program keretében születtek 2017-ben.

Az alkotások a USC Soá Alapítvány IWitness digitális platformján található, holokauszt-túlélőkkel és szemtanúkkal készített videóinterjú-részletek alapján készültek. Ugyanezekből az alkotásokból 2017-ben interaktív vándorkiállítást is létrehoztak, melyat az aukció idején a helyszínen láttunk és a pályaműveket készítő diákokkal is találkoztunk. Az aukció során befolyt összeg 10%-át az alkotó diákok kapják, 45%-át a 2018. évi program költségeire fordítják, és egy további 45%-át egy másik civil oktatási szervezet számára ajánlják fel. Az aukciót követő fogadás után az est második részében a világszerte nagy sikerű 1945 című filmet vetíttették angol felirattal majd lehetőségünk nyílt a film alkotóival való beszélgetésre. A művészeti pályázat védnöke dr. Aáry-Tamás Lajos, az Oktatási Jogok Biztosa.

A Zachor Alapítvány

A Társadalmi Emlékezetért civil oktatási szervezet 2007-ben alakult, azzal a céllal, hogy felhívja a pedagógusok és a diákok figyelmét olyan társadalmi jelenségekre, mint a rasszizmus, az antiszemitizmus, az előítéletesség, illetve a zsidó kultúra és tradíció ismeretének fontossága. Elsődleges forrásokra támaszkodva, személyes történetekre építve, valamint speciális oktatási programokkal kíván segítséget nyújtani a pedagógusoknak. Az alapítvány munkatársai tananyagokat és oktatási programokat fejlesztenek, tanárképzéseket tartanak holokausztoktatás, előítélet-csökkentés, zsidóságról, zsidó kultúráról való ismeretek, multimédiás ismeretek témában.

A Dél-kaliforniai Egyetem (USC) Soá Alapítvány

Az Alapítvány célja, hogy a holokauszt és más népirtások túlélőivel és szemtanúival készült audiovizuális interjúkat digitális oktatási anyagokká alakítsa. Az Intézet Vizuális Történelmi Archívumának gyűjteménye mintegy 55 ezer, az eseményeket átélt és megélt szemtanú visszaemlékezéséből áll. Az Intézet, melynek a Dél-kaliforniai Egyetem (University of Southern California) ad otthont, világszerte partnerekkel együttműködve dolgozik tudományos kutatási programokon és digitális oktatási anyagok fejlesztésén, valamint továbbképzéseket tart pedagógusok számára.

Az IWitness a Dél-kaliforniai Egyetem (USC) Soá Alapítvány digitális oktatási platformja. 2500 teljes videóinterjú mellett magyar nyelvű multimédiás, digitális tananyagokat tartalmaz, melyek mindegyike megfelel a tantervi előírásoknak és követelményeknek (NAT és Kerettantervek). A felületen 2018 januárjában 18 magyar nyelvű tananyag, valamint közel 200 magyar nyelvű interjú és 30 tematikus klip érhető el. A tananyagok különböző témákat dolgoznak fel: előítéletek, holokauszt, antiszemitizmus, 1956-os forradalom, film és videóinterjú (Saul fia, 1945, Mindenki). A feladatok videóinterjúkra épülnek, fejlesztik a diákok digitális műveltségét, kritikai gondolkodását, valamint több, más XXI. századi kompetenciát.

1 hozzászólás

  1. Nagyon jó kezdeményezés, gratulálok a szervezőknek és a közreműködőknek. Csak így tovább!