ZETApress

hírportál

Belvárosi absztraktok

Tiltott absztraktokTiltott absztraktok címmel nyílik kiállítás ma 19 órakor az Art+Text Budapestben. A kiállító művészek: Bak Imre, Deim Pál, Frey Krisztián, Hencze Tamás, Hortobágyi Endre, Molnár László, Molnár Sándor, Nádler István, Tót Endre. Megtekinthető: április 27-én péntekig a Honvéd utca 3-ban.

A szocialista kultúrpolitika ? az 1957-es Tavaszi Tárlat megengedő kivétele ellenére ? az absztrakt művészetet a ’60-as évek elején is ideológiai ellenségnek, múltbéli csökevénynek, nyugatos eltévelyedésnek és kapitalista sznobériának tekintette. A fiatalokat minden eszközzel el akarta tántorítani tőle, legyen az az információk elzárása, a szaksajtó gúnyolódása, adminisztratív gáncsolás vagy egzisztenciális fenyegetés. Az absztrakció az új nemzedék számára tiltott művészet volt a ’60-as évek derekáig.

A kiállítás azt a kulcsfontosságú művészettörténeti pillanatot járja körül, amikor a ’60-as évek első felében a magyar képzőművészet, nyugati reprodukciók és fordításos elméleti szövegek hatására megtagadta a valóságleíró realista receptúrákat és átlépett az absztrakt festészet ? akkor még illegális ? birodalmába. Kurátor: Bánki Ákos és Rieder Gábor. Megnyitja: Petrányi Zsolt művészettörténész. A tárlathoz kapcsolódva látható lesz a társkurátor, Bánki Ákos: Tiltott absztraktok (2018) című dokumentumfilmje, ami megszólaltatja az ’50-es években pályájukat kezdő, az absztrakt művészeti formákkal akkor még titokban kísérletező alkotókat, rekonstruálva a fél évszázaddal ezelőtt történteket ? tudatta Einspach Gábor.

Szóljon hozzá!