ZETApress

hírportál

Ünnep a Laborban

Monhor Viktória 18.03.26Monhor Viktória: Daah Urgeeh (Ünnep) című performanszát láttuk tegnap 19 órától a Képíró utca 6-beli Labor Galériában. A közreműködő zenészek: Hevesi Nándor és Kertész Endre voltak.

A mongol gyermekek haját 2-5 éves kor között vágják le először. Az ottani kultúrában ez egy fontos ünnepség, mely a csecsemőkorból a gyermekkorba való átlépést szimbolizálja, a felnőtté válás első állomása. Az ünnepségen családtagok, barátok, vendégek vannak jelen ? az étel és az ital a ceremónia részét képezi, melyet a performansz végén mindannyian megkóstolhattunk. A rokonok egy-egy tincset vágnak le véletlenszerűen, amitől a gyermek feje furcsává válik. Az ünnepség végén ? nemtől függetlenül ? kopaszra borotválják a gyermeket: az új haj a tejfogakat követő tartós fogakhoz hasonlóan erősebbé válik.

Egy tradicionális mongol szokás pótlása, mely a felnőtté-válás részét jelképezi az ottani kultúrában. Szimbolikusan identitás-keresésem fontos állomása. 1989-ben születtem Budapesten, édesanyám magyar, édesapám mongol származású. Magyarországon nőttem fel, a mongol kultúrával nem kerültem közelebbi kapcsolatba, a családi történetek is csak néha kerültek elő. Jelen performansz a 2017-ben elnyert LUDWIG ösztöndíjhoz kapcsolódik, melynek keretében a családi gyökereimhez tartozó helyszíneket jártam végig a dél-kelet mongóliai Halzan járás környékétől Ulánbátorig, illetve a Komárom-Esztergom megyében található Annavölgyig ? mondta el Monhor Viktória. Alábbi kiállítás/dokumentációi ma és holnap 17-től 21 óráig láthatóak.

Úti videó: Térkép ? vázlat Halzan járás nyugati részéről, print. A 34″11′-es videó a 2017. augusztusi mongol utazáshoz kapcsolódik ? az élmény feldolgozásának egy fázisa. A dél-kelet mongóliai Halzan járás nyugati részén kerestük a családi gyökerekhez kapcsolódó helyszíneket az Édesapám által rajzolt térkép és az utazás során megismert mongol rokonság segítségével.

Sharper Image / Élesebb kép, rajzok hanggal (fotóalbum). Fotóalbumot kerestem: a régiek túl teátrálisak, az újak pedig giccsesek voltak. Egy apróhirdetés oldalon találtam egy szimpla, fekete, beszélő albumot. Származásomhoz kapcsolódó szituációkat gyűjtöttem össze rajzok formájában, a helyzetekhez kapcsolódó mondatokkal.

Szóljon hozzá!