ZETApress

hírportál

Újra gasztrocsúcs Budapesten

Sirha Budapest 20182014 és 2016 után a jövő héten ismét a Hungexpo Kőbányai Vásárközpont ad otthont a világ egyik legnagyobb Nemzetközi Élelmiszeripari és HoReCa szakkiállításának ? derült ki a sajtótájékoztatójukon.

A Sirha Budapesten az élelmiszeripar, sütő- és cukrászipar, szálloda- és vendéglátóipar, a gasztronómia, valamint a csomagolóipar legújabb trendjei és technológiáinak bemutatása mellett számos szakmai versenyt és fórumot rendeznek. A Sirha Nemzetközi Hálózat tagjaként megrendezett kiállítás a hálózat legnagyobb eseménye (a lyoni alapító rendezvény után), mivel 17 ország több mint 300 kiállítója mutatja be termékeit és szolgáltatásait a szakmai közönségnek. A szervezők idén ? a két évvel ezelőttihez hasonlóan ? több mint 20 ezer látogatót várnak, akiknek legutóbb 24%-a étterem és vendéglátóiparból, 16%-a élelmiszeriparból, 15%-a sütő-, illetve cukrásziparból, 14%-a kereskedelemből, 10%-a szállodaiparból és 8% szolgáltatóiparból érkezett. De még ennél is fontosabb, hogy a látogatók 38%-a tulajdonos vagy cégvezető volt, 23%-a értékesítő és beszerző, 12%-a, pedig séf, cukrász és pék.

A rendezvény idén tovább növekedett, a Magyar Pékszövetséggel és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével történt együttműködés eredményeként már az A- és G-pavilonban várja a szakembereket. Az új pavilon megnyitása miatt a belépési rendszer is változik a kiállításon,az F-pavilonon keresztül lehet bejutni az eseményre, melyet a III. kaputól lehet megközelíteni. A 2018-as Sirha Budapest számos hagyományos és új programelemet tartalmaz. Itt rendezik meg a többi között a Bocuse d?Or magyar döntőjét. A legrangosabb nemzetközi gasztronómiai verseny hazai fordulóján az ország legjobb szakácsai mérkőznek meg, hogy részt vehessenek a 2018-as európai döntőn, majd a 2019-es lyoni Bocuse d?Or Világdöntőn.

Ugyancsak a budapesti esemény lesz a házigazdája a Sirha Budapest Desszert Versenynek, amelyen Kolonics Zoltán, a legelismertebb magyar kreatív cukrász szervezésében újra megmérkőznek egymással az ország legjobb cukrászai. A Hungexpo Zrt. és a Trade magazin idén harmadik alkalommal rendezi meg a Sirha Budapest Innovációs Termékversenyt, melyben a kiállítás témájához illeszkedő innovatív megoldásokat értékeli a szakmai zsűri. A nevezési kategóriák: Élelmiszer és ital; Sütőipari-, és cukrászati termékek; Technológiák (konyhagépek, sütőipari berendezések, élelmiszeripari technológiák, higiéniai technológiák, szoftverek); Szállodaipari termékek, bútorok, textilek, dekoráció, asztali teríték; Csomagolóipar és logisztika. Mindezek mellett lesz szálloda- és vendéglátóipari konferencia a szakmai szövetségek bevonásával és újra jelentkezik a Future Store is.

A rendezők nagy hangsúlyt helyeznek a kiállítás folyamatos megújítására, ezért számos új elemmel bővül a kínálat. A mostani eseményen a Magyarországi Rendezvényszervezők és -szolgáltatók Szövetségének együttműködésével először rendezik meg az International Catering Cup elnevezésű verseny hazai döntőjét, amelyen a résztvevő csapatok számos képességükről adnak számot a szervezéstől kezdve a logisztikán át az ételek előkészítéséig és tálalásáig. Ugyancsak újdonság a Gasztrodesign2018 és a hozzá kapcsolódó kerekasztal beszélgetés, ahol szakemberek és érdeklődők vitatják meg a világ vezető szállodás és éttermes design trendjeit. A februári Sirha Budapest újdonsága lesz az Országos Közétkeztetési Szakácsverseny, ahol az indulók hazai alapanyagokat tartalmazó, előre meghatározott élelmiszerkosárból készítenek tradicionális ízeket képviselő ételeket, a modern gasztronómia jegyében.

Ízleld meg a világot, formáld át az ízlésed! címmel Magyarországon először kerül megrendezésre az Omnivore Budapest elnevezésű esemény, mely Franciaországból indult azzal a céllal, hogy kortárs konyha laboratóriumaként fórumot biztosítson a Young Cuisine-nek. Az Omnivore Budapest a METRO standján várja a szakembereket egy egész napos mesterkurzus sorozattal, mely során az ország leginnovatívabb séfjei tartanak 45 perces előadásokat, bemutatva a szakembereknek saját gasztronómiai látásmódjukat, és azokat a technikai megoldásokat, melyeket később a nézők is alkalmazhatnak munkájuk során. Az Omnivore programját idekattintva találjuk.

A Sirha Budapesten egész napos üzleti találkozó sorozat várja a szakembereket, akik számára előzetes lehetőség nyílik időpontok egyeztetésére egy erre kifejlesztett szoftver segítségével. A programra csaknem 100 cég jelezte részvételi szándékát, köztük szállodaláncok, multinacionális kereskedelmi vállalatok, bútorkészítők, csomagolástechnikai üzemek, élelmiszergyártók, biotermékek előállítói, konyhai fejszerelések gyártói. A program szervezői az Enterprise Europe Network és a PRIMOM Alapítvány.

Abban, hogy a Sirha ismét Budapestre költözik, nagy szerepe van a legnagyobb hazai és az egyik legjelentősebb regionális kiállítás szervező és lebonyolító cég, a Hungexpo Zrt. több évtizedes munkájának. Immár évek óta nagy segítséget jelen a Sirha-hoz hasonló nemzetközi brandek hazai implementálásához a Hungexpo francia anyavállalata, a GL events food service szektorban szerzett sokéves versenyszervezői tapasztalata. A GL events az egyik legnagyobb nemzetközi kiállítás- és rendezvényszervező, amely világszerte szervez vásárokat, konferenciákat, több ezres fogadásokat és más eseményeket. A csoport öt kontinensen 19 országban csaknem négyezer alkalmazottat foglalkoztat. A GL events Exhibitions évente több mint 300 bemutatót, kiállítást és versenyt szervez szerte a világon.

Szóljon hozzá!