ZETApress

hírportál

Egy nagydíjas krízisautó

Díjazott fotósokMóricz-Sabján Simon (Világgazdaság) nyerte a 36. Magyar Sajtófotó Pályázat nagydíját Borsosék című, egy nyolctagú Csongrád megyei családot bemutató sorozatával, az André Kertész Nagydíjat pedig Mónus Márton (MTI/MTVA külső munkatársa) kapta A krízisautó éjszakája című sorozatáért, amely a Menhely Alapítvány munkájáról készült.

Szlukovényi Tamás, a nemzetközi zsűri elnöke a Vörösmarti utcai Sajtóházban méltatta a beérkezett képanyagok magas minőségét. Hangsúlyozta, hogy három nap alatt mintegy öt-hatezer képet néztek át. Üdvözölte, hogy a mostani mezőnyben is több 35 év alatti fotós nyújtott jó teljesítményt és az idén több vidéki, illetve női fotós került a győztesek közé. Michael Hanke fotográfus, a bíráló bizottság cseh tagja elmondta, hogy a zsűrizés kemény munka volt számára, csaknem 33 órát töltött el a képek tanulmányozásával. Bánkuti András, a MÚOSZ Fotóriporterek Szakosztályának elnöke kiemelte, hogy az idén 247-en pályáztak sikeresen 2260 munkával, 6302 fotóval, hiszen a sorozatokba több képet kell beküldeni.

Mónus Márton megkapta a 30 év alatti, legjobb teljesítményt nyújtó fotográfusnak járó Szalay Zoltán-díjat is. A legjobb hírképért odaítélt Escher Károly-díjjal Asszonyi Esztert tüntették ki, de a HVG külső munkatársa kapta a Hír-, eseményfotó kategória 1. díját is. A legjobb kollekcióért járó Munkácsi Márton-díjjal, az Emberábrázolás ? Portré (sorozat) kategória, valamint a Természet és tudomány (sorozat) kategória 1. díjával is Végh Lászlót (Magyar Nemzet Magazin) jutalmazták. A megyékben dolgozó legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporter Kerekes M. István szabadúszó lett, aki a Mindennapi élet (egyedi) kategória 1. 2. és 3. díját is megkapta.

A Képriport kategória legjobbja Kurucz Árpád (Magyar Idők) lett a Katalán függetlenedés című sorozatával, míg Ajpek Orsi (Index) Otthon, édes otthon című sorozatával érdemelte ki a Mindennapi élet (sorozat) kategória 1. díját. Az Emberábrázolás ? Portré (egyedi) kategóriában Földes András (Index.hu) Az utolsó cigaretta című sorozata bizonyult a legjobbnak.

A Művészet ? Műalkotás vagy művészeti tevékenység ábrázolása fotóriporteri eszközökkel (egyedi) kategória győztese Teknős Miklós (Magyar Idők) lett, míg a Művészet ? Műalkotás vagy művészeti tevékenység ábrázolása fotóriporteri eszközökkel (sorozat) szekció 1. helyezését Bődey János (Index.hu) érdemelte ki. Balázs Imola kapta a Sport (egyedi) kategória 1. díját, míg a Sport (sorozat) 1. helyezését Hajdú D. András (abcug.hu ) érdemelte ki.

A Természet és tudomány (egyedi) kategória győztese Rakó Alex (szabadúszó) lett, a Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (egyedi) kategóriában pedig Balassa László (szabadúszó) érdemelte ki az 1. helyezést. A Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (sorozat) kategória legjobbjának Urbán Ádám szabadúszót választották, akit édesapja: Urbán Tamás is elkísért.

A közmédia fotóriporterei hat díjat kaptak: Mónus Márton, az MTI fotóriportere kapta az André Kertész Nagydíjat, az MTI/MTVA fotósai összesen hat elismerést kaptak a 36. Magyar Sajtófotó Pályázaton. A fotóriporter további három díjat kapott. A hír-, eseményfotó kategória 3. díját Academic Freedom című művével érdemelte ki, elnyerte a képriport kategória 3. helyezését A per című, Gulyás Márton civil aktivista bírósági tárgyalásán készült fotósorozatáért, valamint megkapta a legjobb teljesítményt nyújtó 30 év alatti fotográfusnak járó Szalay Zoltán-díjat. A sport (sorozat) felvételek között Illyés Tibor: Ellenfényben című munkájával 2. helyezést ért el, Kovács Tamás: Vízitánc című sorozatával pedig elnyerte a 3. díjat. A zsűri Balogh Zoltán fotóriportert Éjjeli menedék című művéért dicséretben részesítette. A pályázat ünnepélyes díjátadása március 29-én lesz a Nagymező utcai Capa Központban, ahol kiállítás nyílik a jutalmazott fotókból.

Szóljon hozzá!