ZETApress

hírportál

Ágota Lehunyt kertje

Veres Ágota kárpátaljai festőművész: Lehunyt kertek című kiállítása nyílt meg tegnap 17 órakor a Teréz körúti Forrás Galériában. A Kárpát-haza Galéria 49. rendezvényén köszöntőt mondott: Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) elnöke, a kiállítás védnöke.

Ünnepi beszédet mondott: Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke, a kiállítás fővédnöke. A kiállítást Sába Katalin, az NSKI munkatársa nyitotta meg, felolvasva Kulin Ágnes, a Kárpátaljai Magyar Képző- és Iparművészek Társaságának elnöke, a II. Rákóczi Ferenc Magyar Főiskola tanára levelét. Az est moderátora: Takács Bence Ervin előadóművész volt. Fotóink Rósa István felvételei.

A közreműködők: Heinczinger Miklós és Török Máté verséneklő művészek, a Misztrál-együttes tagjai voltak. 20 éves jubileumi koncertjük február 13-14-én kedden-szerdán 19 órakor kezdődik a Csörsz utcai MOM Kulturális Központban. A mától február 7-én szerdáig hétfőtől péntekig 12-től 18 óráig látható kiállítás kurátora: Tóth Norbert, a Forrás Művészeti Intézet igazgatója. A december 13-ai 48. megnyitóról idekattintva olvashatunk.

Veres Ágota 1972-ben született Kárpátalján, Beregszászban. A Kijevi Karpenko-Karij Színház- és Filmművészeti Főiskolát végezte el, a festészetet édesapjától, Veres Péter képzőművésztől és Ivancsó András munkácsi képzőművésztől tanulta. 2000-től résztvevője ukrajnai és nemzetközi kiállításoknak, művésztelepeknek, 2004-től tagja a Kárpátaljai Magyar Képző- és Iparművészek Révész Imre Társaságának. Festészetet tanított éveken át a Beregszászi Iskolások Alkotóházában, a Kárpátalja hetilap gyermekrovatának 2007 óta illusztrátora, 2017-től pedig az Irka című kárpátaljai gyermeklap grafikusa. Munkásságát többek között 2013-ban a Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetéssel ismerték el a kárpátaljai magyar alkotóművészet megszervezését és működtetését fölvállaló, 1991-ben alakult, Révész Imre Társaságban végzett meghatározó tevékenységéért.

Szóljon hozzá!