ZETApress

hírportál

Hintalovak a kastélyban

Paripák NagytéténybenAz Iparművészeti Múzeum Nagytétényi Kastélyában a Paripám csodaszép? ? A hintaló, generációk hű krónikása című kiállítás nyílt meg délben. A 2018. január 14-ig látható tárlat dr. Ladó Mária és dr. Tóth Ferenc Imre hintaló-magángyűjteményének legszebb darabjait mutatja be, melyek az Iparművészeti Múzeum műtárgyaival egészülnek ki.

A nem mindennapi szenvedélynek hódolva a szegedi egyetemi tanárok három évtizede gyűjtik a hintalovakat, de nem csupán játékszergyűjtők, érdeklődésük kiterjed minden olyan művészeti ágra, amelyben témává váltak gyermekkori kedvenceink. Sok szülő gyermekével érkezett, hiszen semmi nem képes úgy megragadni képzeletünket, mint a hintaló, az emberemlékezet óta különféle anyagokból és technikákkal készített játék, amellyel ifjú lovasok generációi vágtáztak és vágtáznak ma is hegyeken és vizeken át…

Juhász Gábor múzeumigazgató üdvözlőbeszéde után Nagy Dóra és Soós Attila, a Trojka Színházi Társulás színművészei olvastak fel hintalovas meséket, verseket. A kiállítást Tímárné dr. Szabó Júlia művészettörténész, címzetes egyetemi docens nyitotta meg, majd a pezsgős koccintás és pogácsázás után a gyűjtők tartottak tárlatvezetést. Szavaikat hallva belefeledkeztünk a hintalovak időtlen varázsba!

Szóljon hozzá!