ZETApress

hírportál

Délvidékről Terézvárosba

Sagmeister Laura délvidéki festőművész kiállítása nyílt meg tegnap 17 órakor a Teréz körúti Forrás Galériában. A Kárpát-haza Galéria zártkörű rendezvényén köszöntőt mondott: Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, a december 5-ig látható kiállítás védnöke.

A kiállítás kurátora: Tóth Norbert, a Forrás Művészeti Intézet igazgatója. Megnyitotta: Ninkov K. Olga PhD, a Szabadkai Városi Múzeum művészettörténésze. Közreműködött: Török Tilla Junior Príma-díjas népi előadóművész. Az est moderátora: Takács Bence Ervin előadóművész volt.

Sagmeister Laura délvidéki festőművész alkotótevékenységének fontos jellemvonása a festészeti akció figyelembevétele, az általa kezelt anyagok természetének érvényre juttatása. E közös, egymástól függő, interakció által született festészet gyakran a tachizmus, vagyis a foltfestészet tárgykörébe tartozik, így a szerző ennek a művészeti irányzatnak egyik ritka vajdasági képviselője. A több önálló és számos kollektív tárlaton résztvevő szabadkai származású, jelenleg magyarkanizsai festőnő a festéket nem csak színértékként kezeli, hanem konkrét anyagként ? számára elementáris, drámai erő nyilvánul meg a nyersen hagyott papírban vagy vászonban is. Ezzel egyrészt az érzéki, archaikus erőket mozgató tartományba vonja a nézőt, másrészt a Vajdaságban már korábbról kiemelkedő informel alkotókkal és művészettel rokonítható a művészeti tevékenysége. Ősi erőt sugározó műveinek ihletforrása az itteni táj, életérzés és a mindennapi történetek.

Az alizarin krapplack-nak nevezett, nőies attitűddel rendelkező festék bőséges használata egyedivé teszi alkotásait, és szinte alkotó védjegyévé vált. Képein emberi és állati figurák, növények és őslények jelennek meg, sokszor csak árnyékszerűen, mint a materiális és metafizikus egység jelzője, vagy mint hús és lélek egymástól elválaszthatatlan egységeként. Pályafutását a ’90-es évektől több formai és tartalmi átalakulás követett, amit a vajdasági közönség több egyéni tárlat formájában kísérhetett. Az itt kiállított anyag őszinte, autentikus volta, művészi színvonala kellő figyelmet és elismerés érdemel, mint ahogy a festőnő korábbi alkotótevékenysége is. Laura 1969-ben született Szabadkán, 1999-ben diplomázott az újvidéki Művészeti Akadémia Képzőművészeti Karának Festészeti Szakán. 2000-től 2003-ig a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán vett részt doktori mesterképzésben (DLA). Első önálló tárlatára 1992-ben került sor Szabadkán ? mondta el Ninkov K. Olga PhD művészettörténész a tegnapi megnyitón.

Szóljon hozzá!