ZETApress

hírportál

Csallóközből Terézvárosba

Lőrincz Zsuzsa felvidéki grafikus- és szobrászművész kiállítása november 2-től november 16-án csütörtökig látható a Forrás Galériában a Kárpát-haza Galéria rendezvényeként. Zártkörű megnyitója tegnap 18 órakor volt a meghívott vendégeik részére a Teréz körút 9-ben.

Köszöntőt mondott: Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, a kiállítás védnöke. Ünnepi beszédet mondott: dr. Szesztay Ádám, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Tervező-elemző Főosztályának vezetője, a kiállítás fővédnöke. A kiállítást megnyitotta: Szabó Lilla művészettörténész. Közreműködött: Szemadám Tamás gitárművész. A kiállítás kurátora: Tóth Norbert, a Forrás Művészeti Intézet igazgatója.

Lőrincz Zsuzsa grafikusművész, szobrászművész Pozsonyban született 1954-ben. 1970-ben és 1972-ben részt vet a Szőnyi István Nyári Szabadiskolán Zebegényben, amely tapasztalat nagymértékben meghatározta művészeti orientálódását. Tanulmányait Prágában, a Képzőművészeti Akadémián végezte 1979-1985 között. Bár rövid ideig élt Csallóköz térségében, de ez az időszak a művész saját bevallása szerint mélyen meghatározta a további művészi kifejezésmódját. Ekkor ismerkedett meg a hely mese- és mondavilágával, mely tematika egész ciklust képez művészi munkásságában.

Korai művészeti tevékenységét elsősorban grafikai munkák jellemzik. Munkásságát végigkíséri a háromdimenziós ábrázolás és az örök keresés, így nem meglepő, hogy gyakran különböző anyagok ötvözésével alkot: papír, drót és fa kombinációjából születik meg keze alatt a mű. Ábrázolásaira jellemző a líraiság és érzelemtelítettség. Ihletéseinek alapot a megélt események, illetve a költészet elemei szolgáltatnak. A művészt örökösen jellemzi a teremtett egész megismerése utáni vágynak és a létigenlésnek a megjelenítése. Ezt tükrözi, hogy művészeti pályafutása alatt egyéni szimbólumrendszert alakított ki, melyben utal a föld és a teremtett világ mély tiszteletére. A szakralitás kiemelkedő szereppel bír nála, melyet a keresztény motívumok sajátos megjelenítésén túl beépít a meghitt férfi-nő kapcsolat ábrázolásaiba is.

Lőrincz Zsuzsa Prágában él és alkot, tanár egy prágai művészeti középiskolában. Rendszeresen részt vesz hazai és külföldi, egyéni és csoportos kiállításokon, valamint a szentendrei szobrászati biennálékon. Minden évben jelen van az alsóörsi Kőszobrászati Szimpóziumon. Alapító tagja a Szlovákiai Magyar Képzőművészeti Társaságnak, a Concordiának, a Csehországban élő magyar képzőművészek szövetségének. Tagja a Pozsonyi Műtermek szabad művészeti társulásnak és az Asztal Társaság Képzőművész Csoportnak. Többszörös nyertese az Arany Kalapács kőfaragódíjnak.

Szóljon hozzá!