ZETApress

hírportál

Lenergy a természetért

Az év természetfotói 2017Immár 25. alkalommal írta ki a naturArt ? Magyar Természetfotósok Szövetsége Magyarország és Közép-Európa legrangosabb természetfotós pályázatát. A Lenergy ? Az Év Természetfotósa 2017. a korábbi megmérettetésekhez hasonlóan, ezúttal is izgalmas versengést hozott ? derült ki a tegnap délutáni sajtótájékoztatón.

A zsűri összesen mintegy 3000 képből válogatott, és az értékes, komoly szakmai elismerést jelentő díjakért az utolsó fordulóban 125 mű versengett. A díjakat tegnap este adták át a Magyar Természettudományi Múzeumban, ahol egyúttal megnyitották a pályázat legjobb képeiből rendezett kiállítást, és bemutatták a döntőbe jutott fotókból összeállított Az év természetfotói ? Magyarország 2017 című kötetet is, amely az idén is két nyelven, magyarul és angolul jelent meg az Alexandra Kiadó gondozásában.

A naturArt ? Magyar Természetfotósok Szövetsége, 26 esztendővel ezelőtti megalakulása után első feladatai egyikeként olyan fotópályázat megrendezését tűzte ki célul, amely alkalmas arra, hogy a magyar természetfotósok évről évre összemérhessék képességeiket, és a nagyközönség előtt is bemutathassák legszebb alkotásaikat. Ebben a szellemben írta ki a szövetség, immár 25. alkalommal Az Év Természetfotósa pályázatot, amely névadó támogatója az idén a Lenergy Magyarország Kft.

A zsűrizés ezúttal is a legszigorúbb szakmai és etikai alapelvek alapján történt. A teljes átláthatóság jegyében a képek elbírálásának két fordulója az internet teljes nyilvánossága előtt zajlott, és a világ bármely pontjáról nyomon követhető volt az is, hogy melyik képre hány pontot adott az elismert szaktekintélyekből álló zsűri. Az idei pályázati kiírás újdonságaként a naturArt meghirdette, hogy Az év természetfotósa versenyben csak olyan képek számítanak, amelyek csak a fotós saját teljesítményének, kreativitásának, természetismeretének köszönhetőek. így pl. a fizetős lesekből készült fotók itt nem számítottak.

Az idei pályázat a gigászok csatáját hozta, hiszen mind Máté Bence, mind Daróczi Csaba fantasztikus 25-25 képet adott be a pályázatra. Ezekből Bencének 19, Csabának 13 képe került a falra. Mindkettő fantasztikus teljesítmény. Máté Bence 6. alkalommal nyerte el legmagasabb természetfotós elismerést Magyarországon, és lett Az év természetfotósa. Az idei pályázat fődíját, egy Olympus OM-D E-M1MKII kamerát és a hozzá tartozó profi objektívet az Olympus Czech Group S.R.O. Magyarországi Kereskedelmi Képviselete ajánlotta fel.

A zsűri Az év természetfotója kitüntető címet Potyó Imre: Téli szárnyak című alkotásának adományozta. Az év természetfotójának készítőjét idén a 220Volt webáruház különdíjban részesíti. A nyeremény egy tetszőlegesen összeállított és szabadon változtatható fotós felszerelés egy évig történő használata összesen egymillió 220 ezer forint értékben. Az év búvárfotósa Tökölyi Csaba lett. A pályázat utolsó fordulójába jutott 125 fotográfia látható azon a kiállításon, amely mától december 31-n Szilveszterig tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban megrendezett kiállításon. Az idei képek szenzációs minőségű nyomtatását idén is a Canon vállalta a legújabb 12 színes Canon PRO-4000-es nyomtatóval.

Újdonság, hogy először kerülnek a kiállított képekre QR kódok. Ennek használatával nemcsak a fotósokról és a képkészítés körülményeiről tudhatunk meg többet, hanem a social média térben ezeket a fotókat küldözgethetjük ismerőseinknek, véleményt mondhatunk róluk, megoszthatjuk őket a világhálón. Ezek a fotók kerültek az Alexandra Kiadó gondozásában megjelent Az év természetfotói ? Magyarország 2017 című kötetbe is, amelyet a pályázat díjátadó ünnepségén ? és egyben a kiállítás megnyitóján ? mutattak be a közönségnek. Ugyanitt a tavalyi és a korábbi kötetekből is vásárolhattunk.

Szóljon hozzá!