ZETApress

hírportál

Építészet a falakon

Nekem az építészet...Nekem az építészet? címmel a hasonló című kortárs képzőművészeti pályázat kiválasztott műveiből nyílt tegnap 18 órakor kiállítás a ferencvárosi Lónyay utca 31-ben. Kihirdették az idei győzteseket is: Kauker Dóra és Sztefanu Marina megosztva lettek a legjobban.

A Honi Művészetért, a Művészképzésért, az Építészeti kultúra fejlesztéséért, a Műemlékvédelemért Alapítvány 2017 nyarán pályázatot hirdetett 35 év alatti kortárs képzőművészek számára Nekem az építészet… témában. A pályázatra mintegy harmincan nyújtottak be alkotásokat, s hatuk munkáiból nyílt egy válogatott kiállítás a Gregersen Art Point kiállítótermében. A két nyertesé mellett Lengyel Orsolya, Tóth Enikő, Üveges Mónika és Végh Júlia alkotásai lógtak a falakon.

A pályázat célja: az alapítványi gyűjtemény gyarapítása ? egy erre felkért szakmai zsűri által kiválasztott ? művészeti alkotásokkal. A szakmai zsűri tagjai: Ébli Gábor esztéta, Komjáthyné Pál Györgyi esztéta, Tóth Pál Sándor art consultant, Vékony Délia művészettörténész. A kiállítás koordinátora: Péczely-Kozák Zsuzsanna művészettörténész voltak. A nyertes pályaművek összesen bruttó 400 ezer forintértékben megvásárlásra kerülnek a gyűjtemény részére.

S miről szól a pályázat? ? Egész életünket építményekben, épületekben és az építmények, épületek által alkotott terekben töltjük. Középületek és magánépületek sorában, amelyek mind életünk meghatározó pontjai. Kórház, otthon, óvoda, iskola, megállók, pályaudvarok, egyetemek, munkahelyek, templomok, hidak, uszodák, könyvtárak, múzeumok, parkok, stb. Pozitív és negatív emlékek sora, jó és rossz tetszik-nem tetszik élmények. Az építészet körülvesz bennünket és egyben meghatároz. Az építészet korokat mutat be, városokat hoz létre, stílust és korszakot teremt évezredek óta. Neked mit jelent az építészet?

Szóljon hozzá!