ZETApress

hírportál

Jane Hainingre emlékeztünk

Ma 16 órakor nyílt meg a Sorsközösség ? Jane Haining élete című kiállítás a ferencvárosi Páva utca 39-ben a Holokauszt Emlékközpont és a Brit Nagykövetség közös szervezésében. Fotóink Lantai József felvételei.

Jane Haining 120 éve (1897. június 6-án) született és 85 éve (1932-ben) kezdte meg munkásságát Terézvárosban a Skót Egyház Vörösmarty utcai leányintézetének vezetőjeként. Amikor a sorsa válaszút elé állította, erkölcsi ítélete alapján döntött és sorsközösséget vállalt a rábízott növendékekkel. Prof. dr. Szita Szabolcs, a Holokauszt Emlékközpont igazgatójának megnyitója után a skót származású Őexcellenciája Iain Lindsay, az Egyesült Királyság magyarországi nagykövete nagykövete köszöntötte skót szoknyában a megjelenteket. Beszéde elején és végén magyarul szólalt meg. Utána dr. Latorcai Csaba, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára méltatta miss Haininget.

Rostás Jenőné Berényi Ágnes 1942-ben 6 évesen került a Skót Iskolába. Visszaemlékezésében élénken éltek az ott eltöltött hetek hónapok. Elmondta, hogy 1944. március 19-e, a német megszállás után hogyan változott meg életük, s szólt arról is, hogyan vitte el kélt gestapós tiszt miss Heininget a kislányok szeme láttára. Után Halász Margit olvasott fel elképzelt részleteket Jane Haining életéből, auswitzi napjairól, ahol 1944. augusztus 16-án meggyilkolták.

A kiállítás megtekintése és a fogadás előtt ? ahol sajnos skót whisky nem volt! ? Kéri György skótdudás Amazing Grace című játékát hallgattuk. Vele már tíz éve is találkoztam negyedik könyvének bemutatóján. Erről idekattintva olvashatunk. Kérdésemre elmondta, hogy karácsonyra jelenik meg ötödik könyve magánkiadásban, de a korábbi nyomtatottakkal ellentétben ezt DVD-n láthatjuk. Rengeteg kép lesz rajta, kíváncsian várjuk!

Szóljon hozzá!